Politiek

CU wil initiatiefwet AWGB onder voorwaarde steunen

DEN HAAG. ChristenUnieKamerlid Segers wil best voor de initiatiefwet stemmen die de enkelefeitconstructie uit de Algemene wet gelijke behandeling haalt. Maar dan moet de Kamer wel zijn amendement steunen waarin staat dat er geen rangorde tussen grondrechten bestaat.

21 May 2014 11:51Gewijzigd op 15 November 2020 10:50
Gert-Jan Segers. beeld ANP
Gert-Jan Segers. beeld ANP

De Tweede Kamer rondt woensdagmiddag en -avond het debat af over de initiatiefwet van D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks over de enkelefeitconstructie. Begin april sprak de Kamer er in eerste termijn over. Woensdag antwoorden de initiatiefnemers en wordt de tweede termijn gehouden, waarbij Kamer en initiatiefnemers nogmaals aan het woord komen.

De enkelefeitconstructie betekent dat instellingen praktiserende homoseksuele leerkrachten niet mogen weren vanwege het enkele feit dat ze samenleven. Ontslag mag wel als er bijkomende omstandigheden zijn.

De initiatiefnemers vinden de huidige formulering kwetsend voor homoseksuele leraren. Er is veel onduidelijkheid over de vraag wat bijkomende omstandigheden kunnen zijn. Dat hoeft op zich geen gedrag te zijn dat in zichzelf grond is voor ontslag. „Dat kan tot een heel kwetsende uitkomst leiden, want gedrag dat voor een homoseksueel opeens aanleiding kan geven tot ontslag als bijkomende omstandigheden, zou dat voor een heteroseksuele leraar niet zijn”, zo stelde D66-Kamerlid Van Weyenberg begin april.

Dat de initiatiefwet een meerderheid behaalt, staat vrijwel vast. VVD, PvdA, SP, D66 en GroenLinks hebben samen een ruime meerderheid in het parlement. ChristenUnie en SGP reageerden tijdens de eerste termijn kritisch op het initiatief. Ze vinden dat scholen en andere levensbeschouwelijke instelling het recht hebben om van werknemers een leefwijze te vragen die overeenkomt met de grondslag van de school.

ChristenUnieKamerlid Segers stelt nu dat hij de wetswijziging wil steunen als de Tweede Kamer een amendement van zijn hand steunt dat regelt dat er geen rangorde tussen grondrechten bestaat. Segers doet dat door in de initiatiefwet een tekst uit een Europese richtlijn over discriminatie te plaatsen. De Raad van State heeft dat enkele jaren geleden ook geadviseerd.

Wat wilt nu met uw amendement bereiken?

„Ik wil dat we voorbij de polarisatie komen over dit onderwerp. De enkelefeitconstructie is voor velen een doorn in het oog. Ik hecht niet aan de huidige formulering. De vrijheid van godsdienst en van vereniging kunnen soms strijden met het antidiscriminatiebeginsel. Het is belangrijk dat de wetgever geen rangorde in grondrechten aanbrengt.”

Gaat u dat ook lukken?

„Ik hoop het. De VVD heeft gezegd dat er geen rangorde in grondrechten mag komen. We hebben in ons land een lange traditie van godsdienstvrijheid. Die moeten we hoog houden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer