Buitenland

Oekraïense kandidaten vechten om voorrang

KIEV (ANP/RTR). Oekraïne staat zondag in het teken van omstreden presidentsverkiezingen. Het land moet naar de stembus om een legitieme opvolger te kiezen voor de verdreven Viktor Janoekovitsj. Vier kandidaten worden de meeste kansen toegedicht. Mocht geen van hen in de eerste ronde een absolute meerderheid halen dan volgt een tweede ronde waarin de beste twee het tegen elkaar moeten opnemen. Vier korte portretjes van de belangrijkste deelnemers:

21 May 2014 08:44Gewijzigd op 15 November 2020 10:49

Petro Porosjenko (48):

De schatrijke ‘chocoladekoning’ Petro Porosjenko was de enige oligarch in Oekraïne die vanaf het begin de zijde koos van de betogers op het Maidanplein in Kiev tegen de toenmalige pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Hij zette zijn tv-station in om verslag te doen van de protesten in de hoofdstad.

Porosjenko is een doorgewinterde politicus die posten bekleedde als minister van Buitenlandse Zaken en Economie. De snoepmagnaat is fervent voorstander van nauwere economische banden met het westen. Hij gaat in de peilingen fier aan de leiding en haalt volgens de laatste peilingen al in de eerste ronde waarschijnlijk een absolute meerderheid.

Joelia Timosjenko (53):

‘Gasprinses’ Joelia Timosjenko geldt als een van de boegbeelden van de prowesterse oppositie in Oekraïne. Zij werd in 2004 het symbool van de Oranje Revolutie, massale betogingen die ertoe leidden dat de prowesterse oppositieleider Viktor Joesjtsjenko begin 2005 alsnog werd beëdigd als president.

Ze staat te boek als radicaal en charismatisch, en is populair onder nationalisten. Ze staat graag in de schijnwerpers en heeft er geen enkele moeite mee de leiding op zich te nemen en scherpe uitspraken te doen. Daarom hebben ook veel mensen moeite met haar; ze zaait verdeeldheid en kan afkeer oproepen. Ze was tot twee keer toe premier en legde het bij de presidentverkiezingen in 2010 af tegen Viktor Janoekovitsj, de deze winter verdreven president.

Timosjenko was voor haar politieke loopbaan al in Oekraïne bekend als de ‘gasprinses’. Ze kreeg deze bijnaam wegens haar activiteiten in de gasindustrie die haar een fortuin opleverden.

Serhiy Tihipko (54):

De bankier en voormalig parlementair medewerker Serhiy Tihipko moet het vooral hebben van de Russischtalige kiezers in het oosten van Oekraïne. Hij is uitgesproken kritisch over het optreden van de interim-regering na de val van Janoekovitsj, voor wie hij in 2004 campagne voerde.

De manier waarop het huidige kabinet omgaat met de rebellen stuit hem tegen de borst. Kiev heeft te weinig oog voor legitieme eisen en grieven van de Russen en doet te weinig om bruggen te slaan. Hij staat momenteel derde in de peilingen.

Michailo Dobkin (44):

Zakenman en gewezen gouverneur van de regio Charkov, Michailo Dobkin, is de kandidaat van de Partij van de Regio’s van gewezen president Janoekovitsj. Hij was fel tegen de betogingen in Kiev tegen zijn partijgenoot en stelt dat de huidige regering niet legitiem is.

Dobkin zal waarschijnlijk last hebben van de verwachte stembuschaos in het oosten van het land. Daar heeft hij zijn meeste aanhangers. Zijn campagne werd deels bekostigd door de rijkste man van Oekraïne, Rinat Achmetov, die nu evenwel voorzichtig de kant van de interim-regering lijkt te hebben gekozen. De kandidaat staat op de lijst van bijna 30 Oekraïners wiens tegoeden in het buitenland moeten worden bevroren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer