Strijd om Senaat VS barst los in voorverkiezingen
WASHINGTON (AP). In zes Amerikaanse staten worden dinsdag voorverkiezingen gehouden voor de strijd om een aantal zetels in de Senaat en gouverneurschappen, die later dit jaar losbarst. De Republikeinen hopen in november de meerderheid in de Senaat te veroveren, maar ze nemen het daarbij niet alleen op tegen de Democraten. Ze hebben ook te kampen met uitdagers ter rechterzijde uit hun eigen partij, die gelieerd zijn aan de ultraconservatieve Tea Party.
Als de Republikeinen zes zetels binnenslepen krijgen ze een meerderheid in de Senaat en zouden ze beide kamers van het Congres in handen hebben. In het Huis van Afgevaardigden hebben ze al een comfortabele meerderheid en de kans dat ze die kwijtraken is vrijwel uitgesloten. Verschillende factoren werken in het voordeel van de conservatieven. Zo doet de partij die niet het Witte Huis in handen heeft het altijd beter in tussentijdse verkiezingen. Daarnaast is president Barack Obama weinig populair, wat zijn weerslag zal hebben op de prestaties van zijn partijgenoten.
Maar het draait niet alleen om de Senaat. In een aantal staten staat ook het gouverneurschap op het stembiljet. In Kentucky, Georgia, Arkansas, Idaho en Oregon worden kandidaten voor de Senaatsverkiezingen gekozen. In Pennsylvania, Arkansas, Idaho, Georgia en Oregon kiezen mensen kandidaten voor het gouverneurschap.
De Republikeinen die tot de gevestigde orde kunnen worden gerekend werden de afgelopen weken wel getrakteerd op een aantal meevallers. Hun tegenstanders van de Tea Party zijn in veel gevallen politiek onervaren en dat uit zich in opvallende blunders, die meer dan eens op de lachspieren werken.
Matt Bevin, de man die het in Kentucky opneemt tegen de Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell, kwam onder vuur te liggen nadat hij een toespraak had gehouden voor een groep liefhebbers van hanengevechten. Hij bood later zijn excuses aan en zei dat hij niet wist wat voor groep hij toesprak, maar de schade was al geleden.
Het debat tussen de kandidaten voor het gouverneurschap in Idaho vorige week werd zelfs een hit op internet. „Denk niet dat ik gek ben, want dan ben ik niet”, zei Harley Davidson-liefhebber Harley Brown, die in een leren vest en pet op het podium verscheen. Walt Bayes, de andere opmerkelijke kandidaat die weinig kans maakt, waarschuwde het publiek dat de bijbel een nucleair einde der tijden voorspelt, en dat iedereen jodiumtabletten moet inslaan om hun schildklier te beschermen. Gouverneur Butch Otter, die alleen met zijn enige serieuze tegenstander wilde debatteren als Brown en Bayes ook werden uitgenodigd, stond erbij en keer er naar.