Rusland scheldt ruim helft van Iraakse schuld kwijt
De Russische regering is bereid 65 procent van de 8 miljard dollar schuld die Irak bij Rusland heeft, kwijt te schelden.
Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin maandag gezegd in gesprekken met leden van de Iraakse bestuursraad bij hun bezoek aan Moskou.
Rusland is de grootste crediteur van Irak, dat bij elkaar zo’n 120 miljard dollar schuld heeft bij verschillende landen. Vorige week zei Poetin tegen de Amerikaanse afgezant voor de Iraakse schulden, James Baker, dat Rusland wel wilde onderhandelingen over kwijtschelding van de schuld, maar alleen als de economische belangen van Rusland en van Russische bedrijven in Irak in acht zouden worden genomen.
Poetin herhaalde die eis maandag niet, maar stelde de Iraakse delegatie wel „verdergaande hulp en steun” in het vooruitzicht als Russische bedrijven contracten krijgen in Irak. Hij zei ook dat Russische bedrijven bereid zijn zo’n 4 miljard dollar in Irak te investeren.
De huidige voorzitter van de Iraakse bestuursraad, Abdel-Aziz al-Hakim, verwelkomde de Russische investeringen en zei dat Russische bedrijven de kans gegeven zal worden succesvol te concurreren met andere bedrijven in Irak.
De Russische minister van Energie, Igor Joesoefov, zei maandag dat ook wordt onderhandeld over de status van contracten die Rusland sloot met het regime van de gevallen Iraakse leider Saddam Hussein. Volgens Rusland zijn tot dusver geen contracten van Russische bedrijven in Irak geannuleerd.
Rusland is erop gebrand om zijn oude contracten voor de ontginning van olievelden en de raffinage van Iraakse olie voort te zetten, omdat het als tegenstander van de oorlog is uitgesloten van de door de Amerikanen te vergeven nieuwe contracten voor de wederopbouw van Irak.
De Poolse president Aleksander Kwasniewski bracht maandag een niet van te voren aangekondigd bezoek aan Irak om de Poolse militairen in dat land vlak voor Kerst een hart onder de riem te steken. Het bezoek werd overschaduwd door de dood van een soldaat die per ongeluk werd getroffen door een kogel uit het wapen van een collega.
De president, die vergezeld werd door minister van Defensie Jerzy Szmajdzinski en zijn eigen defensieadviseur, Marek Siwiec, bracht drie uur door op de basis Camp Babylon. Op de Poolse televisie poseerde Kwasniewski voor fotografen met Poolse militairen voor een kerstkribbe en zong hij kerstliedjes.
Het ongeluk met de soldaat gebeurde nadat Kwasniewski weer met een helikopter richting Bagdad was vertrokken. De collega was zijn wapen aan het schoonmaken toen het opeens afging.
In de afgelopen weken verrasten de Amerikaanse president George Bush en de Spaanse premier José Maria Aznar hun troepen in Irak ook al met een bezoek. De Poolse premier Leszek Miller bezocht de Poolse troepen in november, kort nadat zij hun eerste man hadden verloren in een hinderlaag. Op 12 december raakten twee andere Poolse militairen bij een aanslag gewond.
Een Jordaanse en een Franse advocaat hebben aangeboden de verdediging van de verdreven Iraakse leider Saddam Hussein op zich te nemen. De Jordaanse advocaat Saleh Armouti maakte gisteren bekend dat hij en zijn Franse confrère Emmanuel Ludot de Amerikaanse autoriteiten in Irak op korte termijn om toegang tot Saddam zullen vragen om hem een volmacht te vragen hem te vertegenwoordigen.
Armouti en Ludot handelen op eigen initiatief en zijn niet door de familie van Saddam of voormalige leden van zijn regering gevraagd om hem te vertegenwoordigen.