Poort van kamp Buchenwald gerestaureerd
WEIMAR (ANP/DPA). De toegangspoort van concentratiekamp Buchenwald is gerestaureerd. Woensdag zijn de werkzaamheden begonnen om het hek terug te plaatsen. Het symbool van de verschrikkingen in het kamp is in de oorspronkelijke kleuren hersteld: wit, met in het rood de cynische leus JEDEM DAS SEINE (Ieder het zijne). Voor de restauratie was het hek nog in grijs- en groentinten geverfd.
Meer dan 250.000 mensen passeerden de poort tussen 1937 en de Bevrijding. Volgens het onderzoeksinstituut NIOD hebben naar schatting 3300 Nederlanders een korte of langere periode in Buchenwald gevangengezeten. 497 Nederlanders zijn omgekomen in het kamp in de Centraal-Duitse deelstaat Thüringen.
JEDEM DAS SEINE is afgeleid van het Romeinse rechtsbeginsel SUUM CUIQUE. Dat drukt eigenlijk het streven naar gerechtigheid uit, maar de nazi’s draaiden het om: Joden en zigeuners moesten op hun vermeende minderwaardigheid qua ras worden gewezen. Verzetsstrijders werd duidelijk gemaakt dat zij met hun politieke opvattingen in een kamp hoorden.
Met betrekking tot de Nederlanders in Buchenwald is er inmiddels een behoorlijke reeks publicaties beschikbaar. Al in 1945 werden er kampverslagen gedrukt, waarvan Terug uit de Hel van Buchenwald van R.K. Staal het bekendst is geworden, zo stelt het NIOD.