Buitenland

Aanhouding Saddam werpt vruchten af

Honderden Irakezen zijn sinds de aanhouding van ex-dictator Saddam Hussein op 13 december gearresteerd. De Amerikaanse legerleider generaal Richard Myers heeft dat zondag gezegd. Saddam Hussein werkt volgens Myers niet mee met zijn ondervragers. Desondanks heeft zijn aanhouding geleid tot „meer dan enkele honderden arrestaties.”

Buitenlandredactie
22 December 2003 09:57Gewijzigd op 14 November 2020 00:49
BAGDAD – Een Amerikaanse helikopter patrouilleert boven de Iraakse hoofdstad Bagdad. Foto EPA
BAGDAD – Een Amerikaanse helikopter patrouilleert boven de Iraakse hoofdstad Bagdad. Foto EPA

Strijders die zich tegen de Amerikaanse bezetting keren, hebben sinds 1 mei naar schatting 200 Amerikaanse militairen gedood. Myers denkt dat onder de arrestanten „enkele leiders van deze rebellie” zijn.

Zaterdag nog raakten Amerikaanse militairen bij Tikrit in gevecht met een groep Irakezen. Eén Irakees werd daarbij gedood en één raakte gewond. De Amerikaanse soldaten zochten in de streek naar een sjeik die ervan wordt verdacht aanvallen op de Amerikanen te organiseren.

Bij aanslagen op olie-installaties zijn dit weekend miljoenen liters olie en benzine verloren gegaan. Dat heeft het Iraakse ministerie van Olie gisteren gezegd. Door de aanslagen is het grote brandstoftekort waar Irak al enige tijd mee kampt nog nijpender geworden.

Rebellen vuurden zaterdag een aantal antitankgranaten af op voorraadtanks met benzine in Zuid-Bagdad. In de branden die daarop ontstonden ging zo’n 10 miljoen liter benzine verloren, aldus het ministerie van Olie. Dezelfde dag ontplofte in het gebied al-Mashahda, op 25 kilometer ten noorden van Bagdad, een oliepijpleiding. Door de explosie, die volgens het ministerie het gevolg was van sabotage, scheurde de leiding, waardoor een grote hoeveelheid olie weglekte.

Bij een ander incident, bij het ten noorden van Bagdad gelegen Samarra, ontplofte een pijpleiding toen dieven er benzine uit probeerden te stelen. De ontploffing bracht nieuwe explosies teweeg in drie met benzinevaten volgeladen auto’s die bij de leiding geparkeerd stonden.

Sinds donderdag is benzine in Irak alleen nog op de bon verkrijgbaar. Het ministerie van Olie voerde de rantsoenering in om de vorming van kilometerslange files voor tankstations tegen te gaan. Het Amerikaanse leger heeft daarnaast de jacht geopend op zwarthandelaren in brandstof.

Het ministerie maakte bekend dat Syrië sinds zaterdag dagelijks 300 tot 400 ton kerosine en 400 ton benzine naar Irak exporteert om het Iraakse brandstoftekort te verminderen. Vanaf woensdag zal Syrië ook propaangas gaan uitvoeren naar Irak.

Het brandstoftekort in Irak heeft verschillende oorzaken. Ook de ouderdom van veel raffinaderijen speelt een rol. Daar komt nog bij dat er sinds de val van Saddam zo’n 250.000 tweedehands auto’s door Irakezen zijn geïmporteerd.

Amerikanen deden zondag huiszoekingen in Rawah, vlak bij de Syrische grens. De voorzitter van de door de VS ingestelde Iraakse regeringsraad, Abdel Aziz al-Hakim, heeft gisteren in Damascus beklemtoond dat hij veiligheidsafspraken met Syrië wil maken om een einde te maken aan de „infiltratie van terroristen.”

De regeringsraad gaat een twintigtal magistraten benoemen om leiding te geven aan het onderzoek naar de misdaden van Saddam Hussein, aldus een lid van de raad, de rechter Dara Nourredin. Het voorbereidend onderzoek zal mogelijk een halfjaar duren. Binnen een maand hoopt Nourredin vijf rechters te kunnen aanwijzen die met de berechting worden belast.

De raad besloot op 10 december een speciaal tribunaal op te richten voor de berechting van de misdaden van het vorige regime. Op 13 december werd ex-dictator Saddam Hussein opgepakt.

Een afdeling van het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft volgens het Duitse blad Die Zeit Iraakse juristen opgeleid voor een speciaal tribunaal in Irak. Het zou gaan om een op 18 december afgeronde stoomcursus van twee weken van het Defensie Instituut voor Internationale Juridische Vraagstukken. Daar zouden ook juristen uit Australië, Groot-Brittannië en Spanje bij zijn betrokken.

De erfenis van Saddam Hussein bestaat ondertussen voornamelijk uit schulden. Een delegatie van de regeringsraad is gisteren naar Moskou gereisd om er over de schulden en de oliecontracten van het voormalige regime te praten. In Koeweit is gisteren de regionale top begonnen van de zes Golfstaten van de Golf Samenwerkingsraad (GCC). De meeste van hen hebben vermogens aan Irak geleend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer