Buitenland

Filipijnen negeren waarschuwing tyfoon

DULAG. De Filipijnen zetten na de tyfoon Haiyan een waarschuwingssysteem op dat de bevolking tijdig moet informeren over een ophanden zijnde storm. Veel burgers negeren de signalen echter. Burgemeester Evelyn Ras: „De mensen zijn niet bang meer.”

Mr. Richard Donk
9 May 2014 14:32Gewijzigd op 15 November 2020 10:35
DULAG. Veel Filipijnen denken dat ze met bouwmateriaal van hulporganisaties een volgende tyfoon wel kunnen trotseren. beeld RD
DULAG. Veel Filipijnen denken dat ze met bouwmateriaal van hulporganisaties een volgende tyfoon wel kunnen trotseren. beeld RD

Het gemeentehuis van Cabacungan is niet meer dan een eenvoudig kantoortje waar alle ambtenaren in één ruimte werken. In de hoek staat het bureau van de burgemeester. Een afspraak maken hoeft niet. Gewoon binnenlopen en Evelyn Ras maakt tijd.

Na de verwoestende storm Haiyan nam Ras de leiding van de wederopbouw op zich. „Natuurlijk is de zorg voor slachtoffers de eerste prioriteit. Maar het is ook belangrijk om mensen direct na de ramp voor het maken van fouten in hun leefomgeving te behoeden. Die kunnen later vérstrekkende gevolgen hebben.”

Met een overheidstoelage van omgerekend nog geen 100.000 euro moest de burgemeester hulp bieden aan zo’n 4000 getroffen burgers in Cabacungan, een deelgemeente van de Oost-Filipijnse stad Dulag. „Dat was dus een kwestie van de broekriem aanhalen”, merkt Ras droogjes op.

De burgemeester betrok de lokale bevolking bij het maken van plannen voor de wederopbouw van hun gemeenschap en werkte nauw samen met hulporganisaties zoals Save the Children en Medair. „Zij hebben ons geweldig geholpen, vooral in de eerste fase. Medische hulp en onderdak zijn in dat stadium essentieel.”

De angst dat het gebied opnieuw door een zware tropische storm wordt getroffen zit er goed in bij de bevolking, weet Ras. Daarom is er ook in Cabacungan een waarschuwingssysteem opgezet, zoals dat door de centrale overheid in Manilla is voorgeschreven.

Bij een naderende tyfoon gaan ambtenaren de huizen langs om mensen te manen te evacueren. Maar veel effect heeft die maatregel nog niet. „De mensen zijn niet bang meer. Ze denken de storm wel te kunnen trotseren nu ze in een onderkomen van een hulporganisatie wonen. Laatst heb ik laten waarschuwen voor de tyfoon Domingue. Niemand ging weg!”

Dit is het derde deel in een serie artikelen over de wederopbouw in het rampgebied in de Filipijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer