Verzekeraars moeten iedereen accepteren
In het nieuwe zorgstelsel, dat in 2006 ingaat, krijgen verzekeraars een zorgplicht en een acceptatieplicht. Ze moeten alle burgers accepteren voor een wettelijk vastgelegd basispakket.
Deze maatregelen staan in een brief die minister Hoogervorst van Volksgezondheid namens het kabinet aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
In het nieuwe zorgstelsel mogen verzekeraars zelf de premie vaststellen. Ze moeten echter wel aan al hun klanten, ongeacht leeftijd of gezondheid, dezelfde premie in rekening brengen. Er komt ook een zorgtoeslag, die is bedoeld als compensatie voor mensen met een laag inkomen die een voor hen hoge premie moeten betalen. Verzekerden mogen eenmaal per jaar van verzekeraar wisselen.
De verzekeraars moeten van het kabinet gaan concurreren op de hoogte van de premie en de kwaliteit van de dienstverlening en de zorg die zij contracteren. Dat komt voort uit de wens van de regering om meer marktwerking in het nieuwe zorgstelsel in te bouwen. Het kabinet wil die marktwerking combineren met een goede toegankelijkheid van de verzekering en solidariteit tussen verzekerden. Die combinatie moet worden vormgegeven in een zogenoemde privaatrechterlijke verzekering, die enerzijds ruimte geeft aan ondernemerschap in de zorg en anderzijds het sociale karakter van de verzekering stevig verankert. Volgens minister Hoogervorst wil het kabinet zo de „sociale traditie van het ziekenfonds en de markttraditie van de particuliere verzekering samenbrengen.”
De bewindsman schrijft verder dat hij de uitkomsten van een recent overleg met de Europese Commissie in zijn plannen heeft betrokken. De komende maanden gaat hij het wetsvoorstel voor privaatrechtelijke zorgverzekeringen, de zogeheten Zorgverzekeringswet, verder uitwerken.