Buitenland

„Inlichtingenwerk Nigeria moet effectiever”

LEIDEN (ANP). Het sturen van drones en andere hoogwaardige technologie voor het verbeteren van het inlichtingenwerk is de beste manier om Nigeria te helpen in de strijd tegen Boko Haram en andere opstandige groepen. Nigeria heeft daar meer aan dan aan de komst van grote groepen buitenlandse militairen.

8 May 2014 18:33Gewijzigd op 15 November 2020 10:34

Dat zegt Akinyinka Akinyoade, Nigeria-deskundige van het Afrika-Studiecentrum in Leiden, tegen het ANP in een reactie op de recente golf van geweld in het West-Afrikaanse land. Terroristen van Boko Haram overvielen begin deze week het stadje Gamborou Ngala in het grensgebied in het noorden en vermoordden er ongeveer 300 mensen. 3 weken geleden ontvoerden aanhangers van Boko Haram (‘westers onderwijs is zondig’ in het Hausa, de taal van de belangrijkste bevolkingsgroep in het noorden van Nigeria) meer dan 200 scholieren op een meisjesschool.

„Niemand weet wat de groepering precies wil, dat is een groot mysterie”, zegt Akinyoade. „Dat komt ook omdat ze zulke uiteenlopende doelen aanvallen. Onder hun slachtoffers zijn christenen, maar ook moslims.”

De Verenigde Staten sturen een team naar het Afrikaanse land om te helpen bij het opsporen van de jonge vrouwen. Frankrijk maakte donderdag bekend dat het militairen in buurlanden van Nigeria gaat stationeren. Die moeten helpen bij de strijd tegen moslimmilitanten in de regio. „Ook buurlanden van Nigeria kunnen een belangrijke rol kunnen spelen bij de strijd tegen Boko Haram”, vindt Akinyoade. „Boko Haram bestaat namelijk niet alleen uit Nigerianen. Ze hebben ook strijders uit Kameroen, Tsjaad en andere landen in de regio. Door gezamenlijk meer middelen vrij te maken voor inlichtingenwerk zouden Nigeria en de buurlanden Boko Haram effectiever kunnen aanpakken.”

Akinyoade stelt dat ook westerse landen een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van opstandige groepen als Boko Haram door drones en ander hoogwaardig technologisch materiaal beschikbaar te stellen. De Afrika-deskundige zegt dat die technologie ook kan worden ingezet tegen bendes die zich bezighouden met ontvoeringen, zoals de vermoedelijke militanten die in de zuidelijke Nigerdelta drie Nederlanders hebben ontvoerd. „De inzet van technologie is minder risicovol dan het sturen van troepen”, zegt Akinyoade. „Dat is 2 jaar geleden gebleken, toen een Brit en een Italiaan in Nigeria waren ontvoerd. Tijdens een bevrijdingsactie door Britse elitetroepen werden de twee door hun gijzelnemers gedood.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer