Buitenland

Honderden ter dood veroordeeld in een uurtje

MINYA (ANP). Voor de tweede keer in korte tijd zijn maandag in een zitting van een uurtje honderden aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohamed Mursi ter dood veroordeeld. Onder hen is ook de geestelijk leider van de Moslimbroederschap, Mohamed Badie.

28 April 2014 18:23Gewijzigd op 15 November 2020 10:21

Volgens de Nederlandse waarnemer André Seebregts had de zaak niet veel met recht te maken. „Egypte probeert niet eens meer de schijn op te houden dat gevangenen een eerlijk proces krijgen”, stelt hij.

De strafrechtadvocaat is in Egypte om als waarnemer namens de Internationale Coalitie voor Vrijheden en Rechten (ICFR) de zaak te volgen. Maar Seebregts mocht de rechtszaal niet in. Ook verslaggevers en zelfs de advocaten van de beklaagden waren daar niet welkom.

De rechter gaf maandag 683 mensen de doodstraf. Ze waren aangeklaagd voor een aanval op een politiebureau in de plaats Minya waarbij een politieman omkwam. De hoogste islamitische autoriteit, de grootmoefti van Egypte, moet zich nog over het vonnis buigen, maar dat is een formaliteit.

In maart werden al 529 mensen ter dood veroordeeld. De meesten van hen, 492, kregen maandag uiteindelijk levenslang in plaats van de doodstraf. In 37 gevallen bleef de rechter bij de doodstraf.

„Het was weer in een uurtje voorbij. Ze zijn niet verdedigd door advocaten”, aldus Seebregts. „De rechtsgang voldoet niet eens aan de meest minimale waarborgen”, zei hij.

Alle veroordeelden waren betrokken bij protesten na het bloedbad dat in augustus door de Egyptische veiligheidsdiensten werd aangericht onder medestanders van president Mursi. Van degenen die verantwoordelijk waren voor die slachting, waarbij honderden mensen omkwamen, is nog niemand veroordeeld.

Volgens Seebregts is het afwachten of de terdoodveroordeelden worden geëxecuteerd . „Niemand weet dat. De massaveroordelingen zijn uniek in de wereld. Het is een nieuwe situatie met een nieuw regime en daardoor volstrekt onvoorspelbaar”.

De Egyptische regering treedt sinds de staatsgreep tegen president Mursi, die zelf ook in de gevangenis zit, keihard op tegen zijn islamistische aanhangers. De inmiddels verboden Moslimbroederschap moet het zwaar ontgelden.

In Egypte verbood een rechtbank maandag ook de liberale 6 aprilbeweging. De jongerenbeweging wist via sociale media veel mensen te mobiliseren tegen oud-president Hosni Mubarak. De opstand leidde in februari 2011 tot zijn val.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer