Kerk & religie

Jaarverslag De Verre Naasten: Steun zendingswerk door jongeren niet vanzelfsprekend

ZWOLLE. Voor jongeren in de kerk is ondersteuning van het zendingswerk niet meer zo vanzelfsprekend. Dat constateert directeur Klaas Harink van De Verre Naasten (DVN) in het vorige week gepubliceerde jaarverslag.

Redactie kerk
28 April 2014 10:39Gewijzigd op 15 November 2020 10:21
Dienst in een uit gereformeerd-vrijgemaakt zendingswerk ontstane kerk in Papua. beeld Jaco Klamer
Dienst in een uit gereformeerd-vrijgemaakt zendingswerk ontstane kerk in Papua. beeld Jaco Klamer

De Verre Naasten is de landelijke organisatie voor zending en hulpverlening van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

Volgens de organisatie is er sprake van toenemende betrokkenheid vanuit de achterban. Ook de inkomsten bleven op peil, mede door de toename van een aantal grote gevers dat zich verbond aan het werk van DVN. Daardoor kon het aantal partners dat werd ondersteund, constant blijven. Er werd ruim 4,1 miljoen euro besteed aan zending en hulpverlening.

De organisatie kreeg op 11 april goedkeuring van de generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt voor de vorig jaar ontwikkelde nieuwe beleidsvisie, die de titel ”Mission” kreeg. Daaronder worden zowel de verkondigende als de humanitaire activiteiten van DVN geschaard. Het nieuwe beleidsplan voorziet ook in een herstructuring van de organisatie, waardoor DVN meer op afstand komt te staan van de kerken. De plaatselijke gemeenten worden nadrukkelijker verantwoordelijk voor het uitzenden van zendelingen, De Verre Naasten ondersteunt.

Vorig jaar organiseerde DVN voor het eerst een theologische toerustingsconferentie in het buitenland. In Zuid-Afrika vond de derde afsluitende bijeenkomst plaats van de internationale cursus 2011-2013. Daarbij waren acht deelnemers vanuit de hele wereld en een team van DVN aanwezig. Daarnaast leverde DVN een bijdrage aan leiderschapstrainingen in kerken in Congo.

DVN rapporteert een groei van kerkelijke gemeenten in diverse gebieden waar de organisatie actief is, zoals in India en Zuid-Afrika. De kerk in Benin maakt „grote stappen in zelfstandigheid en gaat verder zonder uitgezondenen.”

De organisatie startte samenwerking met een klein kerkverband in Zweden, samen met de Evangelical Presbyterian Chrurch of England en Wales en de gkv-gemeente in Haren. Andere nieuwe samenwerkingspartners zijn het Baldeus Theological Seminary en de Christian Reformed Church in Sri Lanka en Isa-e-Jamat in Bangladesh.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer