Wat doet de OVSE eigenlijk in Oekraïne?
KIEV (ANP/DPA). De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is op allerlei manieren in Oekraïne actief. Een overzicht van de OVSE-activiteiten:
Waarnemersmissie: zo’n missie heeft steun nodig van alle 57 OVSE-lidstaten. Ook Rusland heeft, na veel aandringen, ingestemd met de missie in Oekraïne. Momenteel zijn er 140 waarnemers in het land aanwezig om gegevens over de veiligheidssituatie te verzamelen. Nederland heeft woensdag vier extra waarnemers aangeboden voor deze missie.
Inspecties volgens het Document van Wenen: zo’n missie heeft tot doel militaire informatie uit te wisselen tussen lidstaten die dit onderling afspreken. Er is geen breed mandaat van de gehele OVSE voor nodig. De in het oosten van Oekraïne vastgehouden waarnemers waren met deze opdracht aan de gang.
Waarnemingsmissie voor verkiezingen: voor het bewaken van de presidentsverkiezingen op 25 mei zijn al 100 verkiezingswaarnemers in het land. Het aantal zal oplopen naarmate de verkiezingen dichterbij komen. De OVSE ziet het bewaken van verkiezingen als een van zijn kerntaken.
Nationaal Dialoogproject: dit is een speciaal project van het OVSE-kantoor in Kiev, waarbij 15 deskundigen de positie van minderheden in Oekraïne onderzoeken. Het project begon in maart en moet duidelijk maken hoe de OVSE kan bijdragen aan sociale samenhang en de tolerantie tussen de bevolkingsgroepen in de huidige crisis in Oekraïne.
Missie voor de beoordeling van de mensenrechtensituatie: op uitnodiging van Oekraïne heeft het mensenrechtenbureau van de OVSE 20 deskundigen gestuurd om plaatselijke besturen te adviseren op het gebied van mensenrechten.
De Permanente Raad: dit is hoogste politieke OVSE-orgaan. Met de Zwitser Tim Guldimann heeft de OVSE zelfs een speciale vertegenwoordiger voor de crisis in Oekraïne.