Groot-Brittannië wil schuldenlast Irak verlichten
De Britse premier Blair heeft zich uitgesproken voor een ’substantiële verlichting’ van de schuldenlast van Irak. Hij zei dat donderdag na een ontmoeting met de speciale Amerikaanse gezant James Baker in de Britse hoofdstad.
„Het Verenigd Koninkrijk stemt van ganser harte in met de noodzaak via het raamwerk van de Club van Parijs in de loop van 2004 de schuldenlast van Irak substantieel te reduceren”, maakte een zegsman van de Britse regeringsleider bekend.
President Bush heeft oud-minister van Buitenlandse Zaken James Baker benoemd tot zijn speciale gezant inzake de sanering van de Iraakse schuldenlast. Eerder deed Baker al Frankrijk, Duitsland en Italië aan om die landen over te halen schulden van Irak kwijt te schelden. Zowel Parijs als Berlijn zou daarmee hebben ingestemd.
De Club van Parijs is het overlegorgaan van westerse kredietverstrekkende landen. De negentien leden, waaronder Nederland, moeten echter in de visie van zowel Frankrijk als Duitsland nu een akkoord opstellen voor de schuldensanering van Irak. Daarvoor is het volgens Franse en Duitse functionarissen wel noodzakelijk dat het land een internationaal erkende regering heeft.
Bagdad heeft naar schatting voor in totaal 120 miljard dollar aan schulden uitstaan in het buitenland. Ongeveer eenderde van dat bedrag is volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) afkomstig van leden van de Club van Parijs.
Japan, Rusland, Frankrijk en Duitsland gelden binnen de club als de grote crediteuren van Irak. Baker zal na zijn bezoek aan Londen naar Moskou reizen om te kijken of Rusland ook wil afzien van terugbetaling van uitstaande leningen aan dat land.
Andere grote crediteuren van Bagdad zijn de Golfstaten, Koeweit, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Zij hebben naar schatting nog 45 miljard dollar tegoed van Irak. Italië wil dat niet alleen leden van de Club van Parijs hun vorderingen op Irak opgeven, maar ook de Arabische staten.
Nederland speelt amper een rol bij de besprekingen omdat het maar een relatief laag bedrag van 97 miljoen dollar van Irak tegoed heeft. Het kabinet wil een analyse van het IMF over de totale schuldpositie van Irak afwachten voordat het besluit over eventuele kwijtschelding, zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.