Buitenland

Reshma lag 17 dagen onder het puin

DHAKA. Reshma Akhter (19) lag zeventien dagen bedolven onder het puin van de textielfabriek 
Rana Plaza in een voorstad 
van Dhaka, die donderdag precies een jaar geleden instortte. Bangladesh herdenkt donderdag de 1138 doden die bij de ramp vielen. De instorting leidde tot felle kritiek op de arbeidsomstandigheden in de Bengaalse textielbedrijven.

Redactie buitenland
24 April 2014 11:54Gewijzigd op 15 November 2020 10:16
Reshma Akhter (19) overleefde een jaar geleden op miraculeuze wijze de instorting van kledingfabriek Rana Plaza in een voorstad van Dhaka, Bangladesh. Foto AFP
Reshma Akhter (19) overleefde een jaar geleden op miraculeuze wijze de instorting van kledingfabriek Rana Plaza in een voorstad van Dhaka, Bangladesh. Foto AFP

De beelden van haar redding gingen de hele wereld over. Reddingswerkers haalden Reshma Akhter na zeventien lange dagen totaal verdoofd onder het puin van de fabriek. Op miraculeuze wijze had ze het al die tijd overleefd. Ze werd een nationale held.

Een jaar later lijdt Akhter net als duizenden andere overlevenden nog altijd aan ernstige slapeloosheid en paniekaanvallen. Maar ze heeft het leven ook weer gewoon opgepakt. Ze is getrouwd en heeft een nieuwe baan in een internationaal hotel, dat haar na haar redding benaderde. „Ik werk daar met plezier”, vertelde Akhter in een interview met persbureau AFP. „Het werk is eenvoudig en relaxed.” Ze voegde eraan toe nooit meer een voet in een kledingfabriek te zetten.

Op het moment van de ramp, vorig jaar, was ze juist 22 dagen in dienst van de kledingfabriek. Ze maakte dagen van tien uur en kreeg daarvoor een kleine 45 euro per maand.

Akhter gaf aan niets te hebben ontvangen van een fonds dat westerse retailers een jaar geleden opzetten om slachtoffers van de ramp te compenseren. Tot nu toe heeft volgens Christa de Bruin van de Schone Kleren Campagne slechts de helft van de bedrijven die in Rana Plaza kleren lieten maken, geld in het fonds gestort. Daardoor is er nog veel te weinig binnengekomen om alle slacht­offers en nabestaanden schadeloos te stellen.

Textielarbeiders in Bangladesh legden donderdag kransen bij de plaats waar Rana Plaza instortte. Duizenden mensen namen deel aan de herdenking.

In de omgeving van de plaats waar Rana Plaza stond, blokkeerden enkele honderden textiel­arbeiders donderdagmorgen een hoofdweg. Zij eisten dat de eigenaren van het complex eindelijk voor de rechter worden gebracht. „Hang ze op, hang ze op”, schreeuwden ze.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer