Buitenland

Veiligheid in Jeruzalem aangescherpt

De Israëlische premier, Sharon, heeft dinsdag in principe ingestemd met vergaande plannen voor de beveiliging van Jeruzalem tegen nieuwe aanslagen van extremistische Palestijnen.

Buitenlandredactie
30 January 2002 11:00Gewijzigd op 13 November 2020 23:23

De plannen voorzien volgens Israëlische media in een kordon van veiligheidsmaatregelen rond de stad en rond Palestijnse dorpen die aan de oostkant van de stad liggen. Deze dorpen blijven overigens wel onder het gezag staan van de Palestijnse Autoriteit.

Minister van Publieke Veiligheid Uzi Landau sprak mediaberichten tegen dat er een muur zou worden opgericht tussen het overwegend Arabische Oost-Jeruzalem en het overwegend Joodse westelijke stadsdeel.

Wel zal er sprake zijn van strengere controles van mensen en voertuigen die de stad binnen willen. Het voltallige Israëlische kabinet moet zich nog over de plannen en het budget daarvoor buigen.

Volgens de krant Ha’aretz is het plan opgesteld door de nationale veiligheidsraad van Israël. Die heeft gepleit voor de oprichting van een 11 kilometer lange muur in Jeruzalem, controleposten tussen beide stadsdelen en videobewaking. De toegang vanuit de Westelijke Jordaanoever wordt nog strenger gecontroleerd. Sharon, Landau en burgemeester Olmert hebben zich volgens de krant gekeerd tegen de komst van een muur of een hek.

In Noord-Israël zijn woensdagochtend twee mensen zwaargewond geraakt toen een bom afging in de buurt van een Israëlische auto buiten de Israëlisch-Arabische plaats Taibe, nabij de Westoever, zo heeft de politie gemeld.

Het Israëlische hooggerechtshof heeft dinsdag geweigerd zich uit te spreken tegen het gericht vermoorden van verdachte moslimextremisten door het Israëlische leger. Mohammed Barakeh, een Arabisch lid van de Knesset, had het hooggerechtshof gevraagd de praktijk van het moorden te verbieden, omdat het in feite om executies zou gaan van verdachten zonder dat ze zijn berecht. Het hooggerechtshof verwierp het verzoek, met als argument dat het zich niet wil inlaten met militaire zaken. Bovendien, stelden de rechters, kan van het leger niet worden verwacht dat het van elke verdachte extremist diens schuld komt aantonen voor de rechter. Militaire operaties staan onder toezicht van het leger, niet van het rechtssysteem, concludeerde het hof. Barakeh liet weten zich niet neer te leggen bij die beslissing en naar internationale gerechtelijke instanties te zullen stappen.

De Jordaanse koning Abdullah heeft dinsdag gezegd dat Israël gebruikmaakt van de aandacht van de internationale gemeenschap voor de strijd tegen het terrorisme om het vredesproces in het Midden-Oosten op te blazen en het Palestijnse leiderschap te ondermijnen.

De koning sprak aan de vooravond van zijn vertrek naar Washington. De Midden-Oostenkwestie staat hoog op de agenda van het overleg dat hij op het Witte Huis zal voeren. Abdullah laat zich zelden of nooit negatief uit over Israël. Dat hij de Joodse staat zo duidelijk verantwoordelijk stelt voor het falen van het vredesproces schetst zijn frustratie daarover. In welingelichte kringen is bekend dat de koning evenmin te spreken is over het beleid van de Palestijnse leider Yasser Arafat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer