Buitenland

Inhoud medicijnen blijft tien jaar geheim

Fabrikanten overal in de Europese Unie mogen elkaars medicijnen na tien jaar namaken en verkopen. Twee jaar eerder moeten de fabrikanten de samenstelling van de medicijnen vrijgeven. Dat heeft het Europees Parlement woensdag beslist op voorstel van de Europese Commissie.

ANP
17 December 2003 16:17Gewijzigd op 14 November 2020 00:49

GroenLinks-europarlementariër De Roo verwacht dat de zogeheten generieke (’namaak’-) medicijnen hierdoor snel goedkoper worden. In een eerder voorstel dachten de politici aan een termijn van elf jaar. Dat is een jaar langer dan nu in Nederland geldt. Dat jaar uitstel zou de Nederlandse overheid 160 miljoen euro per jaar extra medicijnvergoedingen kosten.

De nieuwe regeling vergemakkelijkt bovendien de invoering van bepaalde nieuwe medicijnen. In het bijzonder voor vier belangrijke ziektes hoeven de geneesmiddelen niet langer apart te worden getest in elk EU-land, zoals Nederland. Een Europees geneesmiddelenbureau in Londen gaat dat onderzoek doen voor de hele Europese Unie.

Het gaat om medicijnen tegen kanker, astma, aids en diabetes. Op verzoek van het parlement zijn daar de categorie ’zeldzame ziekten’ aan toegevoegd: voor fabrikanten is het nu veelal te duur om in elk land testen te doen voor aandoeningen die slechts bij een op de miljoen mensen voorkomen. De centrale Europese beoordeling maakt dat goedkoper, waardoor de medicijnen toch voor Europeanen beschikbaar komen.

Op voorstel van GroenLinks is besloten bij nieuwe medicijnen de effecten op het milieu te laten onderzoeken. Milieuschade mag echter geen reden zijn om de invoering van medicijnen te weigeren. Dat is wel het geval bij diergeneesmiddelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer