Buitenland

Guyana en Suriname ruziën door over grens

De verstandhouding tussen Suriname en Guyana is goed, maar president Ronald Venetiaan van Suriname en zijn gast president Bharrat Jagdeo van Guyana hebben het slepende grensconflict tussen de twee landen niet uit de wereld kunnen helpen.

Van onze correspondent
30 January 2002 10:09Gewijzigd op 13 November 2020 23:23

Venetiaan spreekt beschuldigingen van de oppositie tegen dat hij heimelijk afspraken zou hebben gemaakt over het uitvoeren van gezamenlijke olieboringen in het betwiste grensgebied van de Corantijnrivier. In mei 2000 liepen de spanningen tussen Suriname en de voormalige Britse kolonie hoog op toen de Guyanezen het Canadese bedrijf CGX opdracht gaven proefboringen te verrichten in de Corantijn, waarvan de Surinamers vinden dat die op hun grondgebied ligt. Suriname zette de marine in om CGX te verjagen, maar verdere militaire schermutselingen bleven uit, niet in de laatste plaats omdat de legers van beide landen nauwelijks over materieel beschikken.

De kwestie werd daarna aan de onderhandelingstafel uitgevochten, echter zonder succes. Beide landen beroepen zich op eeuwenoude stukken, die door iedere partij anders worden uitgelegd. President Jagdeo van Guyana geeft de schuld van het conflict aan de voormalige Britse en Hollandse kolonisten, die de eeuwen door hebben verzuimd duidelijke afspraken te maken. Niet alleen de Corantijn wordt door beide landen geclaimd, ook duizenden vierkante kilometers grondgebied in het zuidwesten van Suriname zien de Guyanezen als hun territorium. Dit gebied, dat rijk zou zijn aan goud, wordt sinds de jaren zeventig bezet door een handjevol Guyanese militairen.

Het bezoek van Jagdeo wordt door de Surinaamse regering gezien als een serieuze handreiking om de problemen uit de wereld te helpen. Maar de oppositie vreest dat president Venetiaan zal toestaan dat Guyana in samenwerking met Suriname de olieboringen hervat. Uit protest bleven de oppositiepartijen, waaronder de Nationale Democratische Partij (NDP) van Desi Bouterse, weg tijdens de toespraak die Jagdeo gisteren hield in de Nationale Assemblee, het Surinaamse parlement.

Volgens oppositielid Jenny Simons wil het parlement graag samenwerking met het buurland, maar zal er eerst duidelijkheid moeten worden verschaft over het grensconflict.,In de afgelopen 200 jaar is de grens steeds dichter in de richting van Paramaribo verschoven, zo blijkt uit documenten. President Venetiaan heeft geweigerd een duidelijk standpunt in deze kwestie in te nemen, reden voor ons om de vergadering te boycotten.” Een door andere politieke groeperingen geplande demonstratie voor het parlementsgebouw werd op het laatste moment afgeblazen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer