„Wetenschapper geen Willie Wortel meer”
AMSTERDAM. De wetenschapper is straks geen Willie Wortel meer die op een onbegrijpelijke manier iets geweldigs maakt voor de maatschappij. De vragen uit de samenleving zullen het wetenschappelijk onderzoek steeds meer gaan sturen.
Dat stelde Peter van Lieshout van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) maandagavond tijdens het slotdebat ”Vertrouwen in de wetenschap” van het Rathenau Instituut, de WRR en het ministerie van OCW in het NEMO-gebouw in Amsterdam.
De wetenschap zal behalve het bedrijfsleven en de overheid ook de samenleving moeten betrekken bij onderzoek en innovatie, aldus Karl Dittrich, voorzitter van de vereniging van Nederlandse universiteiten VSNU.
De Europese Commissie heeft burgers al betrokken bij het opstellen van de begroting voor onderzoek en innovatie tot 2020, legt Robert-Jan Smits van de Europese Commissie uit. „Dan weet je wat er speelt. Onder meer cybersecurity en multiresistente ziekenhuisbacteriën staan bij hen hoog op de agenda.” Volgens Smits zullen wetenschappers dergelijke problemen samen moeten aanpakken in multidisciplinaire teams.
De wetenschap zal de burger ook moeten interesseren voor het onderzoek. Smits: „Ze moeten praten met de burger; wat gebeurt er in het lab? De burger zal vaker beslissen of er geld naar een bepaald onderzoek moet.”
Minister Bussemaker van OCW bevestigt dat dit ook de lijn is waarvoor de Nederlandse regering heeft gekozen. Ze pleit ervoor het jaarlijkse ”Weekend van de wetenschap” meer bekendheid te geven.