Zeker 300 doden bij aanslagen in Nigeria
ABUJA. Twee explosies in een overvol busstation in een buitenwijk van de Nigeriaanse hoofdstad Abuja heeft maandagmorgen aan 71 mensen het leven gekost. Nog eens meer dan 120 mensen zijn gewond geraakt. Dat heeft de Nigeriaanse politie bekendgemaakt. Bij twee andere aanslagen, vrijdag en zondag, kwamen nog eens tientallen mensen om het leven.
De explosie gebeurde volgens de Britse omroep BBC toen veel forensen in een bus stapten of op een taxi stonden te wachten om naar hun werk te gaan. Twee bussen zouden het doelwit zijn geweest. Het leger en de politie hebben het gebied afgezet.
In het noordoosten van Nigeria kwamen zondag al zeker zestig mensen om bij aanslagen. Nog veel meer mensen zouden gewond zijn geraakt bij de aanslagen, die vermoedelijk gepleegd zijn door militanten van de terreurbeweging Boko Haram.
De aanvallers kwamen zondagmorgen vroeg op motoren aan in Amchaka en Bama. Ze staken huizen in brand en schoten op de mensen die probeerde te ontkomen aan de vlammenzee.
Op vrijdag werden niet minder dan 217 mensen gedood tijdens aanslagen door vermeende militanten van Boko Haram. Dat heeft een senator in de noordoostelijke staat Borno zaterdag laten weten.
In totaal waren vijf dorpen het doelwit van de moslimgroepering. In het stadje Kala Balge kwamen 60 mensen om, op een onderwijsinstelling in Dikwa stierven 7 leraren en in drie andere dorpen vielen in totaal 150 slachtoffers, aldus senator Ahmed Zanna.
Boko Haram vecht voor introductie van de islamitische wetgeving (sharia) in heel Nigeria. Hij ziet niet alleen christenen, overheidsfunctionarissen en ordetroepen als zijn doelwit, maar heeft het tegenwoordig ook op gematigdere moslims en zelfs kinderen gemunt. Volgens de Internationale Crisisgroep (ICG) in Brussel zijn alleen deze maand al 4000 mensen omgebracht.
Het is de Nigeriaanse strijdkrachten de laatste vier jaar nog niet gelukt om Boko Haram en andere gewelddadige terreurbewegingen een halt toe te roepen. De gewelddadige aanpak van het leger werkt volgens veel analisten eerder averechts.
Nigeria’s nationale mensenrechtencommissie oordeelde vorige week nog dat een groep agenten van de Nigeriaanse veiligheidsdienst vorige jaar ongewapende ambachtslieden zonder pardon heeft doodgeschoten. De agenten draaien niet de cel in, maar de veiligheidsdienst moet wel een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden.
Volgens de staatsveiligheidsdienst vielen de slachtoffers op 20 september bij een operatie tegen een cel van Boko Haram. De agenten zouden pas het vuur hebben geopend nadat ze zelf waren beschoten. De commissie oordeelde echter dat er geen bewijs is dat de slachtoffers terroristen waren.