Wereldwijde uitgaven voor defensie nemen af
STOCKHOLM (ANP) - De defensie-uitgaven in de wereld als geheel nemen af. In 2013 is wereldwijd 1,75 biljoen dollar (1,26 biljoen euro) aan wapens en legers besteed. Dat is 1,9 procent minder dan in 2012. Dit schrijft het Internationale Vredesonderzoeksinstituut in Stockholm (SIPRI) in een maandag gepubliceerd rapport. De daling komt geheel voor rekening van westerse landen zoals Nederland, dat de uitgaven met 8,3 procent liet dalen. In alle andere werelddelen namen de uitgaven juist toe.
De ‘biggest spender’ blijven de VS met 640 miljard dollar (461 miljard euro). Dat is een afname met 7,8 procent ten opzichte van 2012. Die valt te verklaren door het einde van de oorlog in Irak en het begin van de terugtrekking uit Afghanistan. Op de tweede en derde plaats staan China en Rusland. Die hebben allebei hun militaire uitgaven sinds 2004 meer dan verdubbeld.
In West- en Midden-Europa hebben veel landen hun militaire uitgaven beperkt, mede als gevolg van de economische crisis. Nederland staat in de top 4 van de bezuinigers in Europa. Alleen Spanje (-13 procent), Albanië (-13 procent) en Hongarije (-12 procent) bezuinigden nog meer. Enkele landen, zoals Oekraïne, Letland en Zwitserland, verhoogden de uitgaven voor defensie.
Vierde op de wereldranglijst, na VS, China en Rusland, is Saudi-Arabië geworden. Het streefde daarmee het Verenigd Koninkrijk, Japan en Frankrijk voorbij. Het Arabische koninkrijk heeft een gespannen relatie met grote buur Iran. Ook speelt volgens het SIPRI mogelijk een rol dat het bewind beter voorbereid wil zijn op opstanden zoals elders tijdens de Arabische Lente.
In Azië is in Afghanistan met 77 procent de grootste stijging geregistreerd. Het land bereidt zich voor op de terugtrekking van de internationale troepenmacht. Nederland droeg aan die voorbereidingen bij met een politietrainingsmissie in de provincie Kunduz.