Binnenland

Kinderhospice Barneveld niet triest maar warm

BARNEVELD. Tussen de weilanden van Barneveld-Noord staat het gloednieuwe gebouw van christelijk kinderhospice Binnenveld. Speciaal voor chronisch zieke kinderen. „De reden van hun verblijf is verdrietig, maar verder heersen hier vrolijkheid en warmte.”

Niek Stam
11 April 2014 16:36Gewijzigd op 15 November 2020 10:00
BARNEVELD. Directeur Wilma Stoelinga (l.) en Ilse Vasterman voor het nieuwe gebouw van kinderhospice Binnenveld in Barneveld-Noord. „Ouders zijn soms dag en nacht in touw voor een ziek kind. Dan kan het hospice wat druk van de ketel halen.”  beeld Niek St
BARNEVELD. Directeur Wilma Stoelinga (l.) en Ilse Vasterman voor het nieuwe gebouw van kinderhospice Binnenveld in Barneveld-Noord. „Ouders zijn soms dag en nacht in touw voor een ziek kind. Dan kan het hospice wat druk van de ketel halen.”  beeld Niek St

Het terrein van het hospice oogt nu nog kaal, maar een aantal tuinbedrijven heeft zich er garant voor gesteld dat dit binnenkort verandert in een groene zee. „Belangeloos”, zegt Ilse Vasterman van kinderhospice Binnenveld, dat vandaag officieel zijn deuren opent en morgen open dag houdt. „Het is sowieso prachtig om te zien hoe bedrijven aan de bouw wilden bijdragen.”

Met de fondsenwerving voor de bouw ging het goed, bevestigt Vasterman. „Dit gebouw kost toch 3,5 miljoen euro, maar we hebben bijna alles direct kunnen betalen.” Kwestie van zuinigheid en veel sparen in de afgelopen jaren. „En de inzet van bedrijven dus”, aldus Vasterman, sinds een jaar bij het hospice werkzaam als fondsenwerver.

Het interieur reflecteert de positieve instelling van de medewerkers en de vrijwilligers: felle kleuren in de grote huiskamer, veel licht en een grote centrale schouw. „Een warme omgeving waar de kinderen naar terugverlangen. Het gebouw is transparant ontworpen. Van buiten kijk je er van voor naar achteren doorheen.”

De aanleiding voor het gebouw is allesbehalve vrolijk: opvang van chronisch zieke kinderen die soms al jong sterven. Maar er is ook een verschil met een hospice voor volwassenen, stelt Vasterman: daar komt men doorgaans voor het levenseinde. „In ons geval is draait het veel meer om het ontlasten van de naaste familie. Die zijn soms dag en nacht in touw om een ziek kind te verzorgen terwijl de aandacht voor andere kinderen of familieleden er weleens bij inschiet.”

Om voor zulke gezinnen wat druk van de ketel te halen, biedt het hospice uitkomst. Want dat lukt niet op een andere manier, merkt Vasterman. „De kinderen die hier komen hebben 24 uur zorg en aandacht nodig. Dat kan zijn omdat ze voortdurend aan de beademing zitten. Zeker met de moderne apparatuur hier kunnen ouders hun kinderen ook echt met een gerust hart achter-

laten.”

Hoe lang en hoe vaak een 
verblijf in het hospice duurt, 
verschilt sterk. „Eén meisje is hier alleen in de zomer, zodat de rest van het gezin op vakantie kan. Anderen zijn hier wekelijks, soms wel drie, vier dagen.”

De nieuwe vestiging telt de helft meer bedden: twaalf in plaats van acht. Een flink verschil met de omgebouwde woning op het terrein van het voormalige jeugddorp De Glind bij Barneveld, waar de zorginstelling eerst zat.

In 2002 opende De Glind, zoals het toen werd gedoopt, als eerste kinderhospice van Nederland zijn deuren. Met de verhuizing veranderde de naam in Binnenveld.

Uitbreiding van de ruimte geeft meer gelegenheid om de poule van 45 kinderen op de vangen die meer of minder vaak het hospice bezoekt. „We merken dat de vraag toeneemt. Er is flink tekort aan goede hospicezorg voor kinderen. Ook voor de ouders is deze uitbreiding zeer welkom.”

Voor de zorgverlening grijpt het hospice terug op een groep van bijna 100 vrijwilligers en 
25 verpleegkundigen. Beide groepen zijn onmisbaar, zegt Vasterman. „De verpleegkundigen, omdat onze kinderen echt professionele zorg nodig hebben. Denk aan de intensivecareafdeling van een ziekenhuis. De vrijwilligers hebben zeer uiteenlopende taken: van de kinderen badderen en met hen spelen tot dagelijks voor hen koken.”

Ervaring en kennis zijn noodzakelijk voor de medewerkers. Het ziektebeeld van bezoekers wisselt nogal. „Van stofwisselingsziekten en spierziekten tot chronische en zware epilepsie. Het effect van de zorg is echter vooral op de ouders gericht”, zegt Vasterman. „Met name op hen die dreigen overbelast te raken, of dat soms al zijn.”

Maar ook de kinderen genieten van het verblijf. Sommigen zijn erg gehecht aan de bezoekjes, weet Vasterman. De nieuwe vestiging zal niet veel aan hun beleving afdoen, vermoedt ze. „Sommigen zijn echt al jaren bij ons. Een paar van hen bleven bijvoorbeeld uiteindelijk veel langer leven dan eerst werd ingeschat, gelukkig.”

De Glind, ooit voortgekomen uit het werk van de in het begin van de vorige eeuw opgerichte Rudolphstichting, werkt vanuit een christelijke identiteit. Dat betekent dat er aan personeel en vrijwilligers gevraagd wordt of 
ze de christelijke doelstelling 
onderschrijven. Voor cliënten is er echter geen drempel, benadrukt directeur Wilma Stoelinga. „Als God voor ons het meest Dierbare gegeven heeft, mogen wij vanuit die liefde ieder kind welkom heten. Ze zijn allemaal waardevol.”

www.kinderhospicedeglind.nl voor meer informatie over de open dag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer