Meer geld dan ooit voor ontwikkelingshulp
PARIJS (ANP). Ondanks de economische crisis blijven de rijke landen gulle gevers. In 2013 is meer aan ontwikkelingshulp besteed dan ooit tevoren: 134,8 miljard dollar (97,9 miljard euro). Dat is 6,1 procent meer dan in 2012. Dit heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag gemeld.
In absolute zin blijven de VS, met 31,5 miljard dollar (22,9 miljard euro), de gulste donor. Dat is een stijging met 1,3 procent. Nederland heeft zijn ontwikkelingshulp met 6,2 procent verlaagd. Het is voor het eerst sinds 1974 dat Nederland de doelstelling niet haalt om 0,7 procent van het bruto nationaal inkomen aan ontwikkelingssamenwerking te besteden.
„Als landen hun 0,7 procent belofte niet nakomen, gaat dat echt ten koste van mensen, zoals minder projecten voor vrouwenrechten of voor onderwijs voor kinderen. Leiders moeten hun hulpinitiatieven bovenaan de agenda plaatsen, niet bovenop de vuilnisbelt”, reageerde hulporganisatie Oxfam International. De organisatie stelt vast dat er nog steeds maar vijf landen zijn die de norm van 0,7 procent halen. De plek van Nederland in dit selecte gezelschap is ingenomen door Groot-Brittannië.
De Verenigde Arabische Emiraten verhoogden in 2013 hun ontwikkelingshulp met maar liefst 376 procent. De Golfstaat schoot het Arabische broederland Egypte te hulp, dat met een enorme financiële crisis te kampen had. De Verenigde Arabische Emiraten besteden 1,25 procent van hun bruto nationaal inkomen aan ontwikkelingshulp, het hoogste percentage wereldwijd.
Ondanks de positieve trend wereldwijd krijgen de allerarmsten juist minder: de ontwikkelingshulp aan Afrika ten zuiden van de Sahara is met 4,0 procent afgenomen. Voor OESO-secretaris-generaal Angel Gurría is dat reden tot „ernstige zorg”.
Oxfam maakt zich daarnaast zorgen over een aanstaande verandering van de OESO-definitie van hulp. „Rijke landen gooien hun hulp aan arme landen overboord en nu dreigen ze het makkelijker te maken de minimumstandaard te bereiken door de manier te veranderen waarop hulpgeld wordt berekend”, aldus Oxfam-baas Winnie Byanyima.