Cyberaanvallen vaak via Nederlandse netwerken
RIJSWIJK (ANP). Criminelen gebruiken steeds vaker netwerken in Nederland om cyberaanvallen te plegen. Dat concludeert Symantec Corporation, een wereldwijd bedrijf dat informatie van particulieren, bedrijven en overheden beschermt. Symantec presenteerde dinsdag het wereldwijde jaarlijkse dreigingsrapport over cybercrime.
Nederland stijgt van plek 7 naar plek 4 als het gaat om landen waar vanuit cyberaanvallen worden gepleegd. In deze top 10 zijn alleen Nederland en Rusland relatief sterk gestegen, stelt Symantec vast. Nederland heeft een goede infrastructuur voor internet.
Phishing is een van de vormen die Nederland treft. Slachtoffers worden hierbij naar een valse (bank)website gelokt om ze daar te laten inloggen met hun bank- of creditcardgegevens. Zo ontfutselen criminelen de toegang tot bankrekeningen en creditcards, om op die manier geld te stelen.
Als het gaat om malware, schadelijke software die wordt gebruikt om toegang tot een computer te krijgen, is de detailhandel in Nederland hier het grootste doelwit van.
De omvang en het bereik van cyberaanvallen groeit explosief, waardoor het vertrouwen en de reputatie van bedrijven in gevaar komt, constateert Symantec. „Ook persoonlijke informatie van consumenten loopt gevaar. Het gaat van creditcardnummers en medische dossiers tot wachtwoorden en bankrekeningen.”
De organisatie adviseert daarom om bank- en creditcardafschriften goed te controleren op onregelmatigheden. „Wees ook alert bij online aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, want dat zijn ze meestal ook.”
„Cyberaanvallen kunnen voor enorme opbrengsten zorgen”, vertelt Kevin Haley, directeur van Symantec Security Response. „Daardoor zullen grootschalige aanvallen blijven. Bedrijven van elk formaat moeten daarom hun veiligheidsstatus opnieuw evalueren, heroverwegen en eventueel reorganiseren.”
Vergeleken met 2012 zijn gerichte cyberaanvallen met 91 procent gestegen in 2013, staat in het onderzoek. „Kijkend naar beroepen worden persoonlijke assistenten en pr-medewerkers het meest via de computer aangevallen. Dat gebeurt omdat zij vaak een opstap zijn naar prominente personen zoals beroemdheden of topmensen van grote bedrijven.”