Buitenland

Rode Kruis wil Saddam bezoeken

Het Internationale Rode Kruis heeft maandag de hoop uitgesproken dat de Amerikaanse autoriteiten zijn medewerkers toestaan Saddam Hussein te bezoeken om te controleren in wat voor omstandigheden hij wordt vastgehouden.

AP
16 December 2003 12:28Gewijzigd op 14 November 2020 00:48

Het Rode Kruis, dat als hoeder van de Conventie van Genève de behandeling van krijgsgevangenen in de gaten houdt, is nog geen datum overeengekomen met het Amerikaanse leger voor een bezoek van zijn medewerkers aan Saddam Hussein, aldus Rode Kruis-woordvoerder Florian Westphal. „De Conventie van Genève stelt niet dat een dergelijk bezoek binnen 48 uur moet plaatsvinden, maar we verwachten dat het Rode Kruis Saddam Hussein -zoals iedere andere vermoedelijke of echte krijgsgevangene- op een gegeven moment zal bezoeken”, zei Westphal.

Het Amerikaanse leger heeft het Rode Kruis in Irak al toegang verleend tot andere gevangengenomen leden van het gevallen regime, inclusief mensen op de lijst van de 55 door de Amerikanen meest gezochte Irakezen. De in Zwitserland gevestigde organisatie heeft altijd geheim gehouden wie zij heeft bezocht.

De Amerikaanse autoriteiten moeten nog bepalen of Saddam officieel de status van krijgsgevangene krijgt. De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, zei gisteren dat Saddam de bescherming krijgt zoals de Conventie van Genève over de behandeling van krijgsgevangenen die voorschrijft. Rode Kruis-woordvoerder Westphal zei zonder een direct oordeel in de kwestie te vellen dat Saddam als stafchef van het Iraakse leger ten minste „als krijgsgevangene moet worden beschouwd.”

De Conventie van Genève verbiedt geweld en wreedheid tegen gevangenen waaronder foltering, evenals vernedering of blootstelling aan publieke nieuwsgierigheid. Ook hoeven krijgsgevangenen geen antwoord te geven op vragen die niet over hun identiteit en rang gaan. Ze kunnen worden berecht voor oorlogsmisdaden of gewone overtredingen, maar niet voor het feit dat zij de wapens hebben opgenomen tegen een vijand.

Westphal zei niets over de vertoning van videobeelden van de gevangengenomen Saddam, wat volgens de Conventie van Genève ook verboden is. Toen aan het begin van de oorlog in Irak beelden op tv werden getoond van Amerikaanse en Iraakse krijgsgevangenen riep het Rode Kruis beide partijen op zich aan de voorschriften van de Conventie te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer