Economie

„Afschaffing statiegeld op onjuiste gronden”

APELDOORN (ANP). Het besluit om statiegeld op grote plastic flessen per 1 januari 2015 af te schaffen berust op onjuiste gronden. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van het onderzoeks- en adviesbureau CE Delft.

2 April 2014 15:45Gewijzigd op 15 November 2020 09:47
Foto ANP
Foto ANP

Een van de belangrijkste argumenten om het statiegeldsysteem af te schaffen, was dat dit een flinke kostenbesparing zou opleveren. Maar uit het rapport blijkt dat de kosten van het huidige statiegeldsysteem ongeveer 50 procent lager zijn ten opzichte van eerdere ramingen.

De conclusies in het rapport staan haaks op de bevindingen uit 2012 van Wageningen UR (WUR), die destijds het belangrijkste argument vormden om het statiegeld af te schaffen, stelt Tomra Systems, de grootste leverancier van emballagesystemen in Nederland. Het bedrijf had CE Delft opdracht gegeven die berekeningen nog eens kritisch tegen het licht te houden.

Het rapport van CE Delft laat zien dat de kosten van het statiegeldsysteem in Nederland gemiddeld 3,0 eurocent per fles bedragen. Dat is een factor twee lager dan de eerder door WUR berekende 5,9 eurocent per fles.

De Tweede Kamer en de gemeenten zijn volgens Tomra Systems tijdens de besluitvormingsfase in 2012 „ernstig misleid door de WUR-rapportage”, die is opgesteld in opdracht van de frisdrankindustrie. „Diverse kosten zijn stelselmatig te hoog opgevoerd en nadrukkelijk is gesuggereerd dat statiegeld een achterhaald systeem zou zijn. Het tegendeel is echter waar”, zegt directeur René Hissink van Tomra Systems.

Hissink: „Het gaat om het behoud van het best denkbare systeem waar Nederland altijd terecht trots op is geweest, en de 800 banen die ermee gemoeid zijn. Wij roepen daarom politiek en bestuur op de ingeslagen weg naar afschaffing van statiegeld te verlaten.” Tomra Systems wil ook een klacht indienen bij de Commissie wetenschappelijke integriteit van de Wageningen UR.

Wageningen UR verwerpt de kritiek op het statiegeldonderzoek. De bewering dat het onderzoeksrapport ‘Analyse Nederlands statiegeldsysteem voor PET-flessen’ op verkeerde cijfers is gebaseerd, is uit de lucht gegrepen, zegt de universiteit in een reactie. „De kritiekpunten van verschillende bij het onderwerp betrokken partijen zijn uitvoerig aan de orde geweest en worden in het rapport vermeld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer