Drie raketten in Kabul ingeslagen
In de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn maandagnacht drie raketten ingeslagen. Geen van de raketten kwam terecht in de buurt van de plaats waar de loya jirga wordt gehouden. Wat de doelwitten waren, is nog onduidelijk.
Een van de raketten kwam terecht op een lemen huis in een woonwijk. Een andere raket trof een leeg veld, de derde ontplofte niet, zei de politie. Nergens vielen slachtoffers. Het Amerikaanse leger heeft gewaarschuwd voor aanslagen van Taliban-strijders op de loya jirga, de vergadering van 500 afgevaardigden uit het hele land die sinds zondag praten over een nieuwe grondwet.
De loya jirga heeft maandag alsnog een vrouwelijke vice-voorzitter gekregen. Vrouwelijke afgevaardigden beklaagden zich erover dat zij niet in de leiding van de vergadering waren vertegenwoordigd. Na een heftige discussie besloot voorzitter Sibghatullah Mujadeddi daarop het aantal vice-voorzitters uit te breiden tot vier, van wie één vrouw.
Vrouwenrechten zijn een belangrijke kwestie op de loya jirga. De afgevaardigden kozen maandag drie vice-voorzitters, allen mannen. Mujadeddi, een voormalig president en aanhanger van president Hamid Karzai, was zondag al tot voorzitter gekozen. Vrouwelijke afgevaardigden protesteerden en klaagden dat zij van het begin af aan in de minderheid waren doordat slechts 100 van de 500 afgevaardigden vrouw zijn. De vrouwen hielden vol, waarna Mujadeddi van het protocol afweek en een vrouw, de juriste Safia Sediqi, tot vierde vice-voorzitter benoemde.
De afgevaardigden moeten overeenstemming zien te bereiken over een ontwerpgrondwet van 160 artikelen, een proces dat weken in beslag kan gaan nemen. Naast de vrouwenrechten zijn er nog tal van andere vraagstukken die moeten worden opgelost, zoals de verdeling van de macht tussen de regering in Kabul en de krijgsheren in de provincies.
De vergadering vormt een belangrijke stap in het democratiseringsproces van Afghanistan. Als de loya jirga vasthoudt aan de ontwerpgrondwet, worden in juni 2004 voor het eerst sinds de val van de Taliban nationale verkiezingen gehouden. Mensenrechtenorganisaties hebben gewaarschuwd dat de ontwerpgrondwet vrouwen te weinig rechten geeft en dat de rechterlijke macht in handen van islamitische hardliners dreigt te komen.