Erdogan komt voorlopig weg met corruptieschandaal
ANKARA. De Turkse AK-partij zegvierde begin deze week in de lokale verkiezingen. Premier Recep Tayyip Erdogan lijkt daarmee vooralsnog weg te komen met een groeiende stroom van beschuldigingen van corruptie.
Erdogan houdt niet zo van sociale media. Want op Twitter verschenen er de afgelopen tijd diverse geluidsfragmenten waarop conversaties van de Turkse premier te horen zijn die op zijn minst de schijn van corruptie wekken.
Zo bemoeide Erdogan zich met een rechtszaak rond de aanbesteding van de bouw van oorlogsschepen en instrueerde hij zijn zoon om grote geldbedragen in veiligheid te brengen op de dag dat politie en justitie invallen deden bij drie ministers in een groot onderzoek naar corruptie.
„Manipulatie”, meent Erdogan. Maar voor de zekerheid liet hij toch diverse sociale media blokkeren. Te beginnen met Twitter. Later volgden YouTube en Facebook. „Het ding dat ze sociale media noemen is op dit moment de grootste bedreiging voor de maatschappij”, hield de premier zijn land voor.
Veel Turken wisten de blokkade te omzeilen. Via buitenlandse servers en andere technische kunstgrepen bleven de sociale media in de lucht.
Desondanks won Erdogan afgelopen zondag met overmacht de lokale verkiezingen. Zijn partij behaalde zo’n 48 procent van de stemmen. De uitslag wordt als belangrijke graadmeter voor de populariteit van de premier en zijn beleid gezien. In de campagne speelden dan ook vooral landelijke thema’s een rol.
De sleutel voor het succes van Erdogan ligt vermoedelijk in de enorme economische groei die Turkije het afgelopen decennium doormaakte. Het land bezet inmiddels de zeventiende plaats op de wereldranglijst van het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking. Het begrotingstekort ligt ruim onder de 3 procent, waarmee Turkije ruimschoots aan de normen van de Europese Unie voldoet.
Volgens Lily Sprengers, directeur van het Turkije Instituut in Den Haag, heeft de achterban van Erdogan vooral oog voor het economische succesverhaal van de premier en kunnen de verhalen rond de vermeende corruptie van de politicus hen eigenlijk weinig schelen.
De uitgelekte gesprekken over het verduisteren van geld schrikten de kiezers zondag klaarblijkelijk niet af. „Zijn achterban denkt dat het niet echt is, omdat hij zegt dat het niet echt is”, legde Sprengers gisteren op BNR uit. „Hij zegt dat de opnames vervalst zijn, dus dat neemt zijn achterban voor waarheid aan.”
Intussen heeft Erdogan met zijn islamitische AK-partij na de winst van zondag zijn machtsgreep op Turkije verder verstevigd. Het seculiere karakter van de Turkse staat, het ideaal van grondlegger Atatürk, komt daarmee steeds verder onder druk te staan.
Verwacht wordt dat Erdogan, wiens mandaat in 2015 eindigt, zich kandidaat zal stellen om president te worden. In augustus wordt die in Turkije voor het eerst rechtstreeks verkozen.