Buitenland

Bush belooft eerlijke berechting Saddam

De Verenigde Staten zullen er samen met de Irakezen voor zorgen dat de zaterdag gearresteerde Iraakse leider Saddam Hussein een eerlijk proces krijgt. Dat heeft de Amerikaanse president Bush maandag gezegd. Ondanks de arrestatie van Saddam ging het geweld in Irak maandag opnieuw door. Bij aanslagen vielen zeker negen doden.

ANP/DPA/AFP/RTR
16 December 2003 07:12Gewijzigd op 14 November 2020 00:48

„Opgeruimd staat netjes" zo verklaarde een opgetogen Bush in Washington over de arrestatie van de Iraakse ex–dictator. „De wereld is beter af zonder u, meneer Saddam Hussein".

Op zijn eerste persconferentie na de verrassende vangst beloofde de Amerikaanse president dat Saddam in samenwerking met Irakezen zal worden berecht. „De Irakezen moeten er zeer nauw bij betrokken worden. Zij waren degenen die door hem werden onderdrukt".

Het proces zal openbaar zijn en de internationale toets der kritiek doorstaan, zo bezwoer Bush. „Ik ben er zeker van dat dat op een eerlijke manier zal gebeuren". Hij voegde er aan toe dat Saddam, die op een geheime plek wordt vastgehouden, het recht zal krijgen dat hij miljoenen altijd heeft onthouden.

De voorzitter van de tijdelijke Iraakse Regeringsraad, Abdul Asis al–Hakim, zei dat Saddam voor het vorige week opgerichte speciale Iraakse oorlogstribunaal moet verschijnen. Hij moet dan ook de doodstraf kunnen krijgen, zo benadrukte al–Hakim.

Volgens Bush is het „aan de Irakezen" of Saddam tot de doodstraf kan worden veroordeeld. VN–secretaris–generaal Kof Annan zei dat Saddam moet worden berecht door een hof dat volgens internationale normen werkt en de doodstraf niet kent.

Iran eistte maandag dat de voormalige leider van Irak voor een internationaal tribunaal komt. Hij kan dan worden berecht voor de misdaden die zijn begaan tijdens de oorlog tussen de buurlanden (1980–1988), aldus een woordvoerder in Teheran. Ook Israël werkt aan een aanklacht tegen Saddam, die het land tijdens de Golfoorlog van 1991 met scudraketten liet bestoken.

Door de arrestatie van Saddam zijn inmiddels enkele leiders van het Iraakse verzet opgepakt. Hun namen en adressen stonden volgens functionarissen op documenten die werden gevonden in het gat nabij Tikrit waar de voortvluchtige ex–dictator zaterdag werd gearresteerd.

Ondanks zijn eerdere medewerking – Saddam bood bij zijn arrestatie geen verzet en liet zich gewillig medisch keuren – lijkt de gevangen dictator niet van plan de Amerikanen verdere informatie te verschaffen. Volgens diverse bronnen weigert hij serieus in te gaan op vragen van zijn ondervragers. Hij zou reageren met nationalistische retoriek en nietszeggende opmerkingen. Een lid van de Regeringsraad noemde Saddam na een ontmoeting „een gebroken man" die geen spoor van berouw toonde.

Bush zei dat aan de antwoorden van Saddam misschien wel helemaal geen waarde moet worden gehecht. „Ik geloof niet dat hij de waarheid zal spreken. Hij heeft ruim tien jaar de waarheid niet gesproken. Ik kan niet geloven dat hij verandert, alleen omdat hij opgepakt is."

Bush en diens grootste bondgenoot in de strijd tegen Saddam, de Britse premier Blair, benadrukten maandag beiden opnieuw dat met diens arrestatie het geweld in Irak niet over is. „Terroristen en aanhangers van Saddam" zullen doorgaan met hun aanvallen, aldus Blair.

Maandag kostten twee bomaanslagen bij politiebureaus in en bij Bagdad zeker negen personen het leven. De eerste bom ontplofte in het dorp Husseiniyah, noordelijk van de Iraakse hoofdstad, waardoor zeker zes politieagenten om het leven kwamen en circa twintig gewonden vielen.

Een tweede autobom ontplofte kort daarna in Bagdad bij een politiebureau in de wijk Amiriyah. Door die aanslag kwamen de bestuurder van de auto met explosieven en twee agenten om het leven. Tien mensen, onder wie verscheidene politieagenten raakten gewond. De politie wist door een automobilist neer te schiten een derde aanslag te voorkomen.

In de stad Fallujah was het de hele dag chaotisch. In de stad, een bolwerk van Saddam–aanhangers, vielen demonstranten een kantoor van het regionaal bestuur aan. De politie die het pand bewaakte werd op de vlucht gejaagd en het interieur van het gebouw kort en klein geslagen. De Amerikanen grepen in eerste instantie niet in, maar aan het eind van de dag schoten militairen volgens de politie twee personen dood.

In een soennitische wijk van Bagdad vielen circa honderd Saddam–aanhangers een politiebureau aan. Rond het gebouw werd urenlang geschoten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer