Hereniging Cyprus onzeker door verkiezingsuitslag
Een snelle hereniging op Cyprus lijkt na de parlementsverkiezingen van zondag in de Turkse Republiek in het noorden van het eiland moeilijk. Zowel de oppositie als de regeringscoalitie won 25 zetels. Geen van beide blokken kan dus zelfstandig een regering vormen. De Turks–Cypriotische leider Rauf Denktash heeft maandag ertoe opgeroepen een ’nationale regering’ van eenheid te vormen.
Volgens Denktash toont de uitslag aan dat zijn volk voor hereniging en voor aansluiting bij de Europese Unie is, maar niet tegen elke prijs. Als de partijen er binnen twee maanden niet in slagen een regering te vormen, zijn er naar zijn mening nieuwe verkiezingen nodig.
De oppositie van de (zelf–uitgeroepen) Turkse Republiek van Noord–Cyprus (TRNC) wil zich graag herenigen met de rest van het eiland om als één Cyprus naar de Europese Unie te gaan. TRNC–leider Rauf Denktash heeft hereniging steeds tegengehouden en dat kwam hem – maar ook Turkije – op kritiek uit het buitenland te staan. De oppositie wilde Denktash wippen, als zij genoeg winst zou behalen, en meteen gaan onderhandelen over hereniging en dus aansluiting bij de EU.
De twee grootste oppositiepartijen kregen 48,1 procent, tegen 46 procent voor de regeringscoalitie. Maar door een ingewikkeld systeem krijgen beide blokken elk 25 zetels. Ongeveer 85 procent van de 141.000 kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. Definitieve cijfers volgen overigens binnen enkele dagen.
„Zo’n uitslag hadden we niet verwacht", zei oppositieleider Mehmet Ali Talat van de Republikeinse Turkse Partij (CTP). Zijn partij werd in feite winnaar, met 35,2 procent van de stemmen. „Hier komen we in een zeer curieuze positie." Premier Dervis Eroglu, leider van de regerende UBP, zei tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN dat hij niet samen zal gaan met Talats CTP. Hij weet de winst voor de oppositie aan stemmingmakerij door het buitenland, dat de druk op Denktash om te herenigen inmiddels hoog heeft opgevoerd.
Cyprus is sinds 1974 verdeeld. Het Turkse leger bezette toen het noorden van het eiland. De Turkse Republiek Noord–Cyprus (TRNC), die negen jaar later werd uitgeroepen, wordt internationaal niet erkend en krijgt alleen steun van Ankara. Cyprus mag in 2004 lid worden van de Europese Unie, bij voorkeur als herenigd eiland. Als dat niet lukt, treedt alleen het Grieks–Cypriotische deel toe, wat een latere toetreding van Turkije tot de Unie zal bemoeilijken.
Turkije heeft maandag gezegd te blijven hopen op een oplossing voor de tweedeling. „De oplossing van de kwestie–Cyprus is de gezamenlijke wens en het gezamenlijke doel van Turkije en de Turkse Republiek van Noord–Cyprus", aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gul, heeft de oppositie in het noorden van Cyprus maandag evenwel gewaarschuwd Turkije niet zomaar te negeren. Gul zei volgens een Turkse krant dat de oppositie niet op eigen houtje, en dus zonder overleg met Ankara, mag beslissen.