Clark: „Alle straffen op tafel
Als Saddam Hussein wordt berecht, moeten daarbij „alle straffen op tafel" liggen. Dit verklaarde Wesley Clark maandag voor journalisten in Den Haag, zonder de in de VS gangbare doodstraf expliciet te noemen.
De Democratische presidentskandidaat bij de verkiezingen in de VS praatte even na met journalisten op het grasveldje voor het Joegoslavië–Tribunaal, nadat hij achter gesloten deuren had getuigd in het Milosevic–proces.
Op die getuigenis mocht Clark volgens de regels van het VN–hof niet nader ingaan, voordat die dinsdag is afgerond. Pers en publiek krijgen de videoband pas vrijdag te zien, nadat de Amerikanen in de gelegenheid zijn gesteld erin te knippen, zogenaamd om redenen van „nationale veiligheid".
De berechting van Milosevic is een „belangrijk precedent voor wat er met een andere dictator kan gebeuren", zei Clark. Hij vindt dat de Verenigde Staten moeten overleggen met de rest van de wereld over hoe het verder moet met Saddam Hussein. Ook in het geval van de Iraakse ex–dictator is het belangrijk dat zichtbaar is hoe de rechtsgang zijn loop neemt, aldus Clark.
Een ’Saddam–tribunaal’ dat de doodstraf zou mogen opleggen, zou overigens niet kunnen rekenen op brede steun, want voor Europa zou het niet aanvaardbaar zijn. Dat is dan ook de reden waarom de maximumstraf bij de twee bestaande VN–tribunalen (voor ex–Joegoslavië en Rwanda) levenslang is. Een van de curieuze gevolgen daarvan is dat de architecten van de genocide in Rwanda bij het VN–hof in Arusha ’wegkomen’ met levenslang, terwijl de „kleine vissen" in Rwanda zelf de doodstraf kunnen krijgen.
Clark getuigt in het Milosevic–proces uit hoofde van zijn eerdere functie als NAVO–bevelhebber in Europa. In die functie onderhandelde hij met de toenmalige president van Joegoslavië over de Kosovo–crisis en gaf, na het mislukken van het overleg, leiding aan de NAVO–bombardementen op Joegoslavië in 1999.
In het uiteenvallende Joegoslavië van de jaren negentig werden de zwakken tot slachtoffers gemaakt, en dat gebeurde soms op een extreme manier, aldus Clark, memorerend aan onder meer Srebrenica. Het feit dat Milosevic berecht wordt, geeft aan dat de wereldgemeenschap om de slachtoffers geeft, zo betoogde Clark op het grasveldje voor het VN–hof in Den Haag waar die berechting plaatsvindt.