’Risico’s voor Nederlandse militairen blijven even groot’
De Nederlandse politiek is verheugd over de arrestatie van Saddam Hussein, maar denkt niet dat het land nu snel veel veiliger zal worden. Voor de bijna 1200 Nederlandse militairen in het zuiden van Irak is er geen enkele reden minder voorzichtig te zijn. Alleen de LPF denkt dat de Nederlanders zich nu veiliger kunnen voelen.
CDA–fractieleider in de Tweede Kamer Verhagen noemt de aanhouding het beste nieuws van het jaar, omdat een vrije Saddam Hussein een gevaar zou blijven voor de rechtsorde in de regio en de rest van de wereld. Hij verwacht dat het aantal aanslagen in Irak vermindert, maar ziet in de aanhouding geen absolute garantie dat het land snel veiliger wordt. Daarom zullen de waarborgen die het kabinet heeft gegeven voor de veiligheid van de militairen overeind moeten blijven staan.
VVD–fractieleider Van Aartsen vindt het heel belangrijk dat Saddam definitief van het toneel is verdwenen. „Alle partijen zullen nu de handen ineen moeten slaan om het land weer op de been te helpen, inclusief Frankrijk en Duitsland." Die landen waren fel tegen de Amerikaanse aanval op Irak.
Over de veiligheid in Irak is Van Aartsen niet al te optimistisch. „We moeten zeer op onze hoede blijven. De waarborgen die zijn gegeven voor de veiligheid van de Nederlandse troepen gelden nog even hard."
PvdA–Kamerlid Koenders sluit zich daarbij aan. „Het zou erg naïef zijn om die te verlichten. Je moet erg alert blijven." Hij verwacht wel dat op langere termijn Irak veiliger zal worden. „De angstschaduw die Saddam over het land wierp is nu weg. Irakezen hoeven niet meer bang te zijn dat hij terugkomt en kunnen nu de kant van de wederopbouw kiezen." Koenders waarschuwt dat Irak een verdeeld land blijft. „Daarom is voor euforie geen plaats. Op korte termijn zijn er nog erg veel risico’s."
D66–Kamerlid Van der Laan denkt dat het psychologisch effect van Saddams aanhouding heel groot kan zijn. „De mythe van liever sterven dan je overgeven aan de Amerikanen is nu doorgeprikt. Ik hoop dat de beelden van zijn arrestatie heel Irak rond gaan, zodat iedereen kan zien dat het een gekke oude man is." Net als Koenders verwacht ze dat lokale leiders die nog bang waren voor de voormalige dictator nu de kant van de wederopbouw durven kiezen. De Nederlandse militairen zullen op hun hoede moeten blijven. „Het is daar nu niet opeens Disneyland. Het blijft een ontzettend gevaarlijk gebied."
De SP denkt dat de vlag uit kan in Irak, omdat de kans op terugkeer van het gevreesde regime van Saddam Hussein nu definitief is verkeken. De aanslagen zullen niet ophouden, omdat er Irakezen zullen blijven die zich verzetten tegen wat zij als een bezettingsmacht zien. Daarom blijft de SP erbij dat de Verenigde Naties een grotere rol in het land moeten gaan spelen.
De Nederlandse militairen in Irak kunnen zich na de aanhouding van Saddam niet veiliger voelen, vindt SP–Kamerlid Van Bommel. Zij zullen pas echt veilig zijn als zij niet langer als onderdeel van een bezettingsmacht worden gezien.
LPF–leider Herben ziet dat anders. Hij roept op tot extra waakzaamheid buiten Irak, omdat daar wel eens wraakacties zouden kunnen plaatshebben.