Partijen botsen weer met Wilders in slotdebat
DEN HAAG. Ook in het slotdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen botsten diverse partijen dinsdagavond hard met PVV-leider Wilders. „U hebt in de gemeente Den Haag van alles beloofd, maar inmiddels zijn de meeste van de in 2010 gekozen PVV’ers geen raadslid meer.”
Dit keer kon de NOS niet het verwijt gemaakt worden dat hij de gemeenteraadsverkiezingen in de mal van de landelijke politiek perste.
Zeker, alle landelijke kopstukken deden mee aan het slotdebat. Maar tegelijkertijd had de nieuwszender behalve in het stadhuis van Den Haag ook in drie andere plaatsen deeldebatten georganiseerd. In Groningen over de lokale werkgelegenheid, in Arnhem
over de organisatie van de zorg, in Rotterdam over de plaatselijke veiligheid. Lokale politici gingen daar met elkaar in debat. Waarna nationale politici in een onderling debat konden reageren.
Zo zagen kijkers dinsdagavond in Rotterdam Leefbaarvoorman Eerdmans ‘op de vuist’ gaan met de plaatselijke PvdA-wethouder Karakus. En vernamen zij hoe in Groningen een SP-raadslid en een VVD-wethouder aankijken tegen een mogelijke uitbreiding van het aantal koopzondagen.
Dat maakte overigens het debat tussen de Haagse politieke leiders, noch qua toon, noch qua thematiek, anders dan normaal. Net als de achterliggende week werkte ook nu Wilders’ Marokkanen-uitspraak weer als een rode lap op een stier. De PVV-leider herhaalde hem dinsdagavond nog maar eens, voor het geval iemand hem vergeten zou zijn. „Wat voor elke stad goed zou zijn: minder PvdA en minder Marokkanen.”
Samsom (PvdA) reageerde verontwaardigd. „U zegt dus tegen de helft van de Hagenaars: u hoort er niet bij.” Ook Zijlstra (VVD) keerde zich op dit punt tegen Wilders. „Marokkaan, Turk of autochtone Nederlander, dat interesseert me niet. Ja, sommigen scoren hoger in de criminaliteitscijfers, maar daar gaat het niet om. Laten we ophouden te kijken naar de afkomst van de dader. Elke dader moet gewoon worden aangepakt.”
Andere fractieleiders, zoals Buma (CDA), Slob (CU) en Pechtold (D66), zochten het, althans toen het over het thema zorg ging, in een tegenaanval. Volgens hen heeft Wilders wel steeds een „grote mond” over het behoud van de kwaliteit van de zorg, maar laat hij het in de praktijk afweten. „Als de zorg u wat waard is, had u wel in meer gemeenten aan de gemeenteraadsverkiezingen meegedaan”, aldus Slob.
Buma wreef Wilders in dat de PVV, die in 2010 voor het eerste in de Haagse gemeenteraad verscheen, in deze plaats inmiddels in diverse fracties uiteen is gevallen. En Pechtold ging daar later nog eens overheen door te stellen dat van de acht PVV-raadsleden die in 2010 aantraden, verreweg de meesten inmiddels niet meer in de raad zitten, onder meer doordat ze zich hebben laten vervangen door anderen.
Alle partijen deden, zoals gewoonlijk, hun uiterste best hun eigen thema’s in de schijnwerpers te zetten. Zo is volgens Pechtold een van de beste remedies tegen onveiligheid het reguleren van softdrugs en het terugdringen van schooluitval. „Jongeren die hun school niet afmaken, hebben een vijf keer zo grote kans om in de criminaliteit terecht te komen.”
Van der Staaij (SGP) draaide de redenering van Pechtold handig om. „Juist door de wietproductie en -verkoop tegen te gaan, gaan we ook de schooluitval tegen.”
Na dit laatste verkiezingsdebat, waar 934.000 mensen naar keken, mogen vandaag bijna 12,5 miljoen mensen in 380 gemeenten hun stem uitbrengen. Wat premier Rutte betreft, doen ze dat bij voorkeur op een lokale partij die óók bestuurders heeft in de provincie en op landelijk niveau. Om lokaal dingen geregeld te krijgen, moet je die contacten hebben, zei hij dinsdag in RTL Boulevard. „Anders krijg je die weg, die extra politieagenten niet. Al dat soort zaken vraagt om contacten op alle niveaus.” Rutte deed opnieuw een oproep aan iedereen om vandaag te gaan stemmen.