Verplaatsing dodenherdenking om zondagsrust zorgt voor ophef in Werkendam
WERKENDAM. In Werkendam is discussie ontstaan over het besluit om de dodenherdenking in het dorp naar zaterdag 3 mei te verplaatsen. Tegenstanders begonnen een petitie en de fractie van Lokaalbelang heeft het college vragen gesteld over de gang van zaken.
„Respectloos”, zo noemt inwoonster Lianne Doornenbal de verplaatsing van de nationale herdenkingsdag. Ze is een petitie gestart om het besluit terug te draaien. De Werkendamse zegt in AD Rivierenland dat al te veel zaken in de gemeente zijn afgestemd op het christelijke volksdeel. Meer dan 500 mensen hebben inmiddels via haar petitie hun verontwaardiging geuit.
De wijziging kwam tot stand op verzoek van het plaatselijke 4 mei Comité. In de kern Werkendam werd dodenherdenking nooit eerder op zondag gehouden en het comité vond het ook dit jaar niet wenselijk dat te doen. Volgens voorzitter Wikaart heeft dat te maken met de „specifieke” aard van de bevolking. „We willen dat de herdenking voor alle Werkendammers toegankelijk is. Als we die op zondag houden, ontzeggen we een deel van de inwoners die mogelijkheid. Binnen ons comité hebben we vertegenwoordigers van alle groepen uit de samenleving, we zijn een verlengstuk van de gemeenschap. Samen hebben we een weloverwogen beslissing genomen. Wat je ook besluit, je krijgt altijd kritiek. Voor het comité staat voorop dat we iedereen de kans willen geven de herdenking mee te maken. Daarom hebben we voor de zaterdag gekozen.”
Dat besluit viel niet bij iedereen in goede aarde. De raadsfractie van Lokaalbelang vroeg in een brief aan burgemeester Breuer naar de rol van het gemeentebestuur in deze kwestie. „Veel inwoners ervaren dit als een besluit van de gemeente; er is sprake van verkeerde beeldvorming. Op dit moment heeft Werkendam de twijfelachtige eer in één adem te worden genoemd met Staphorst.”
Volgens de burgemeester moet elk comité in Werkendam een eigen afweging maken. Zij zegt mee te voelen met de afweging van het comité van de kern Werkendam. „Het gaat vooral om het gedenken, niet om de datum”, aldus Breuer, die niet van plan is druk op het comité uit te oefenen om het besluit terug te draaien.
In de andere Werkendamse kernen worden de doden wel op 4 mei herdacht. Breuer: „Daar zijn we als college bij aanwezig. En de vlaggen hangen op zondag halfstok, ook in Werkendam.”
Wikaart stelt vast dat er meer ophef is dan in 2008, toen zich een soortgelijke situatie voordeed. „De invloed van Twitter en Facebook”, analyseert Wikaart.