Binnenland

Betogers lopen zich warm voor nucleaire top

DEN HAAG (ANP). Twee weken voor de nucleaire top in Den Haag lopen demonstranten van allerlei pluimage zich warm. Ze zijn tegen kernwapens, voor groene energie, of vinden dat de wereldleiders zich beter kunnen bezighouden met de bestrijding van de armoede.

12 March 2014 12:09Gewijzigd op 15 November 2020 09:20

Betogingen zijn tijdens en in de aanloop naar de top gepland in Den Haag, Amsterdam en Almelo. Dat gaat niet overal zonder slag of stoot. „De gemeente doet erg moeilijk”, zegt Rene Oosterhuys van Stop De NSS, die in Den Haag wil demonstreren. „Er zijn 13.000 agenten op de been, maar het is niet mogelijk om een demonstratie door te laten gaan”, stelt hij.

Zijn actiegroep wil op de zondag voor de top een mars door Den Haag houden vanaf het Hobbemaplein, maar heeft daar geen toestemming voor. Op het Malieveld mogen de betogers wel staan. Maar volgens Oosterhuys is een echt tegengeluid niet mogelijk als betogers „worden weggezet op een grasveld”.

De voorbereidingen voor de Haagse demonstratie zijn hoe dan ook in volle gang. Onder meer vrijwilligersnetwerk Greenpeace Greenwire ondersteunt de mars en roept op om te komen demonstreren. De betoging is gericht tegen kernenergie, nucleaire wapens, armoede en de „belachelijk hoge kosten van de top zelf”.

In Den Haag staat die zondag nog een ander protest tegen kernwapens gepland: Bike around the Bomb (fietsen om de bom). Deelnemers fietsen dan in ongeveer 3 kwartier rond een denkbeeldige krater van een B-61 kernbom, zoals die in Nederland op de vliegbasis Volkel liggen opgeslagen.

Een dag later, op de eerste dag van de top, willen ook het Haags Vredes Platform en het Amsterdamse Jeanette Noëlhuis demonstreren in Den Haag.

De acties blijven niet beperkt tot Den Haag. In Amsterdam protesteert het Landelijk Platform Tegen Kernenergie op de eerste dag van de top tegen de nucleaire industrie. Dat gebeurt bij de Beurs van Berlage waar topmensen uit de nucleaire industrie samenkomen bij de Nuclear Industry Summit (NIS).

Op de tweede dag van de top is ook nog een protestactie gepland bij Urenco in Almelo. De deelnemers aan de NIS brengen dan een bezoek aan die producent van verrijkt uranium.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer