Buitenland

Bouterse propageert zijn onschuld

De Surinaamse ex-dictator Desi Bouterse is ervan overtuigd dat hij niet achter de tralies verdwijnt voor zijn rol bij de decembermoorden van 1982, waarbij vijftien tegenstanders van zijn toenmalige regime zonder vorm van proces werden geëxecuteerd.

Van onze correspondent
11 December 2003 12:03Gewijzigd op 14 November 2020 00:48

Hij blijft erbij dat hij weliswaar politiek verantwoordelijk is, maar dat hij op het moment van de moorden in het Fort Zeelandia zelf niet aanwezig was. Donderdagnacht was het precies 21 jaar geleden dat vijftien mediawerkers, advocaten en vakbondsmensen door kogels om het leven kwamen, nog geen 24 uur nadat zij door militairen waren opgepakt. Alleen vakbondsman en politicus Fred Derby mocht ongeschonden het Fort verlaten en gold jarenlang als belangrijkste getuige. Maar hij overleed twee jaar geleden onverwachts. Volgens zijn verklaringen was Bouterse in de bewuste nacht aanwezig en heeft hij persoonlijk opdracht gegeven voor de executies en ook zelf de trekker overgehaald.

Bouterse ontkende dit woensdag in een interview met het Surinaamse dagblad De Ware Tijd opnieuw. „Als ik het niet heb gedaan, gaat men mij zeker niet kunnen berechten. Zo zeker is dat als twee maal twee vier is. Maar de politieke verantwoordelijkheid ga ik niet uit de weg, want ik was op dat moment de bevelhebber, de commandant van het leger. Als meneer Bush de mensen bombardeert in Bagdad, draagt hij de politieke verantwoordelijkheid. Dat wil niet zeggen dat hij de bommen heeft gegooid. Ja toch?”

Volgens minister Siegfried Gilds (Justitie en Politie) werd gisteren voor de laatste maal een herdenking van de slachtpartij gehouden zonder dat de verdachten voor de rechter zijn verschenen. Zodra het gerechtelijk vooronderzoek, dat is november 2000 begon, is afgerond, zal volgens hem worden overgegaan tot vervolging. „Ik verwacht de zitting in 2004”, aldus Gilds. Over dat proces maakt Bouterse zich niet druk. „Jullie kennen Bouterse langer dan vandaag. Als ik het had gedaan had ik dat gewoon gezegd. Maar ik heb gezegd dat ik het niet heb gedaan. En je gaat het niet kunnen verdraaien om aan te tonen dat ik het wel heb gedaan.’’

Bouterse zegt wel blij te zijn dat het onderzoek bijna is afgerond en de zaak voor de rechter komt. „Mensen maken misbruik van de situatie en proberen er politiek mee te bedrijven. Daarom heb ik destijds ook een schrijven gericht aan het openbaar ministerie met het verzoek een onderzoek te starten. Maar we leven natuurlijk in een zeer hypocriete wereld. Dat moeten wij onderkennen. Vijftien mensen hebben het leven gelaten op 8 december. Er zijn in de jaren tachtig 87 militairen die hun land dienden doodgegaan. Wie maakt zich zorgen om de nabestaanden? Ik heb er geen moeite mee mijn verontschuldigingen aan te bieden aan de nabestaanden van 8 december, maar haast mij daarbij gelijk te zeggen dat alle familieleden van andere slachtoffers van mensenrechtenschendingen dezelfde behandeling moeten krijgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer