Ademtest kan bij opsporing kanker op termijn mammogram vervangen
MAASTRICHT. Met een ademtest is in niet meer dan zes minuten effectief vast te stellen of een vrouw borstkanker heeft of juist niet. De test is veilig en pijnloos, in tegenstelling tot het maken van een mammogram, de huidige methode.
Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum en Maastro Clinic. De resultaten zijn woensdag gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE.
In Nederland krijgt een op de acht vrouwen borstkanker. Elke twee jaar worden alle vrouwen tussen de 50 en de 75 jaar opgeroepen voor het maken van een mammogram, „een pijnlijke en onplezierige methode, nog afgezien van mogelijke schadelijke gevolgen van de röntgenstraling”, aldus Roy Lalisang, medisch oncoloog bij het Maastricht UMC.
De ademtest, ontwikkeld in de VS, werd onderzocht bij 244 vrouwen. De test is gebaseerd op het meten van zogenoemde vluchtige organische stoffen in uitademingslucht. Vrouwen met borstkanker produceren een ander profiel van deze stoffen dan gezonde vrouwen.
Met bijna 100 procent zekerheid bleek de test borstkanker te kunnen uitsluiten. Gezonde vrouwen hadden namelijk in bijna
alle gevallen een normale ademtest. „Een belastend mammogram kan bij deze vrouwen in de toekomst dan ook zeer waarschijnlijk achterwege blijven”, aldus Lalisang.
In het geval van een positieve ademtest werd in bijna 80 procent van de gevallen ook borstkanker herkend. Bij een positieve ademtest moeten aanvullende onderzoeken plaatsvinden om borstkanker te bevestigen of uit te sluiten, aldus de onderzoekers.