Topoverleg Midden–Oosten stap dichterbij
Topoverleg tussen Israël en de Palestijnen over het vastgelopen vredesproces is woensdag een stap dichterbij gekomen. De Israëlische premier Sharon en diens Palestijnse ambtsgenoot Qurei kunnen elkaar binnen enkele dagen ontmoeten.
Israël eist alleen dat aan het gesprek vooraf geen voorwaarden worden verbonden, verklaarde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shalom woensdag na een ontmoeting met de Egyptische president Mubarak. De bespreking in het Zwitserse Genève was de eerste ontmoeting tussen een Israëlische minister en Mubarak sinds augustus 2002. Volgens Shalom was het een erg goed gesprek.
Egypte is met Jordanië het enige Arabische land dat diplomatieke betrekkingen met Israël onderhoudt. Wel bekoelde de relatie van Caïro met Israël sinds het begin van de tweede Palestijnse opstand in september 2000. Egypte werpt zich in jongste tijd echter weer meer op als bemiddelaar tussen Israël en de Palestijnen.
Shalom reisde woensdag door naar Rome om daar zijn Palestijnse evenknie Shaath te ontmoeten. Shaath is in de Italiaanse hoofdstad in verband met het begin van de tweedaagse internationale donorconferentie voor de Palestijnen. Het gesprek tussen de bewindslieden moet de weg bereiden voor de ontmoeting tussen Sharon en Qurei. De Palestijnen hopen op de conferentie van veertien staten en organisaties 1,2 miljard dollar bijeen te krijgen.
Ondertussen bevestigde de Israëlische onderminister van Defensie, Boim, dat niet wordt begonnen met de bouw van de omstreden anti–Palestijnse veiligheidsmuur in de Jordaanvallei. Eerder woensdag had een Israëlisch parlementslid gezegd dat Jeruzalem zijn plan in de ijskast zet om de muur langs en door de Westelijke Jordaanoever uit te breiden naar de Jordaanvallei.
Volgens volksvertegenwoordiger Willan volgt het Israëlische besluit op de stemming van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de kwestie rond de muur voor te leggen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De parlementariër citeerde Israëlische legerfunctionarissen die tegen een parlementaire commissie hadden gezegd dat om juridische redenen geen bouwwerkzaamheden zouden worden ondernomen.
Experts bij het ministerie van Justitie menen dat de afscheiding in deze zone niet kan worden aangemerkt als veiligheidsmuur ter bescherming van Israëlische burgers tegen Palestijnse terroristen, omdat de barrière door Palestijnse dorpen loopt.
Israël veroordeelde het VN–besluit om de kwestie voor het Gerechtshof te brengen en liet woensdag weten dat het alle ambassadeurs op het matje zal roepen van landen die voor de VN–resolutie stemden. Jeruzalem stuurt gezanten naar landen die geen vertegenwoordiging in Israël hebben.