Buitenland

Noord-Ierse premier woedend om „IRA-vrijbrieven”

DUBLIN (AP). De Noord-Ierse premier Peter Robinson heeft woensdag gedreigd met opstappen, vanwege onthullingen dat de Britse regering voortvluchtigen van de IRA als onderdeel van het Noord-Ierse vredesproces een vrijbrief bood. De unionistische partij DUP kan geen systeem steunen dat verdachten van IRA-aanslagen ongemoeid laat, aldus Robinson.

27 February 2014 07:06Gewijzigd op 15 November 2020 09:04

Coalitiegenoot Sinn Fein, gelieerd aan de IRA, had in het verleden van de Britse regering geëist dat zeker 187 IRA-leden een vrijbrief kregen, die hen behoedt voor arrestatie op Britse bodem. De brieven gelden ook voor Noord-Ierland. Volgens Robinson heeft de regering in Londen hem en andere protestantse tegenstanders van de IRA stelselmatig voorgelogen.

„Ik wil een uitvoerig juridisch onderzoek naar deze zaken, zodat we erachter komen wie ervan wist, wanneer ze het wisten en wat ze wisten”, aldus de premier. „Ik wil weten wie de 187 mensen zijn die deze brieven ontvingen, als het er inderdaad maar 187 zijn, omdat ik niet langer nog iets voor waar aanneem.”

Als Robinson daadwerkelijk opstapt, kan dat het fundament wegslaan onder de coalitieregering, een voortvloeisel en belangrijke waarborg van de Noord-Ierse vredesakkoorden uit 1998.

Groot-Brittannië erkende dinsdag het bestaan van de vrijbrieven. Een rechter in Londen had die dag de aanklacht verworpen tegen IRA-veteraan John Downey, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de bomaanslag in 1982 op Britse ceremoniële troepen in het Londense Hyde Park. Bij de aanslag vonden vier militairen en zeven paarden de dood. Downey (62) werd vorig jaar op een luchthaven in Londen opgepakt, maar toonde de politie zijn vrijbrief.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer