Haagse ouderen laten van zich horen in drie lokale partijen
Oud-PVV’er De Mos wil dat Den Haag „een paradijs voor ouderen” wordt. Lijsttrekker Martini van Ouderenpartij HOOP pleit voor herstel van de verzorgingsstaat. De OPA-beweging wil leeftijdsdiscriminatie tegengaan. Allemaal hopen ze op een plekje in de Haagse gemeenteraad.
Drie van de negentien partijen die in Den Haag meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen hebben iets met ouderen. Lijsttrekker Constant Martini van de Haagse Onafhankelijke Ouderenpartij (HOOP) vindt dat niet zo gek. „Het ligt er een beetje aan welke leeftijdsgrens je aanhoudt, maar het percentage ouderen in Den Haag ligt toch algauw op 40. Er doen hier negentien partijen mee aan de verkiezingen, waarvan drie ouderenpartijen en zestien niet-ouderenpartijen. Zo kun je het ook zien.”
Ouderen zijn voor het kabinet een kostenpost, stelt Martini. „Dit kabinet van PvdA en VVD wil zo veel bezuinigen dat de menselijke maat zoek is. HOOP wil de beschaafde verzorgingsstaat met de bijbehorende voorzieningen weer in ere herstellen, niet alleen voor de huidige ouderen, maar ook voor de komende generaties.”
Martini is niet per definitie tegen bezuinigen. „Doe dat dan niet op uitkeringen, maar op prestigeprojecten. Zoals het cultuurpaleis, dat 181 miljoen euro moet gaan kosten.”
Beweging
Ouderen Politiek Actief (OPA) is helemaal geen ouderenpartij, zegt woordvoerder Willem van der Heiden van OPA Den Haag. „OPA is een beweging die in tientallen gemeenten actief is. Wij zijn er voor heel de samenleving, niet alleen voor ouderen. In sommige plaatsen zijn er zelfs jongeren bij OPA betrokken. We willen ouderen wel extra stimuleren om in hun omgeving politiek actief te zijn. Ouderen hebben niet de wijsheid in pacht, maar ze hebben wel levenservaring.”
Van der Heiden maakt zich in Den Haag sterk voor bewonersverenigingen. „Zelf ben ik sinds de jaren zeventig actief in verschillende bewonersverenigingen. Daar kwamen regelmatig raadsleden langs om te praten over problemen die speelden. Ik vind het jammer dat er steeds minder subsidie komt voor dergelijke verenigingen. Politici raken zo het contact met de burger kwijt. Als je een participatiesamenleving wilt, moet je juist zorgen dat de mensen echt mee kunnen doen.”
De bewonersvereniging is een onderwerp dat Van Der Heiden na aan het hart ligt vanuit zijn eigen ervaring. En dat is precies de bedoeling van OPA. Een partijprogramma heeft de beweging niet. Wat de lokale afdelingen samenbindt, is het manifest dat ze allemaal hebben ondertekend. Daarin staan enkele doelstellingen zoals: „elke vorm van leeftijdsdiscriminatie tegengaan”, „actieve deelname van ouderen in de politiek stimuleren”, en „beslissingen nemen op grond van gezond verstand (wijsheid).”
Samenwerking
En dan is er nog de Ouderen Partij Den Haag (OPD), die samen met de Groep De Mos één kieslijst heeft. Het verkiezingsprogramma, met beloften als „De verwachte invasie van Roemenen en Bulgaren houden we scherp in de smiezen”, is onderverdeeld in tien speerpunten. Een ervan luidt: „Den Haag en Scheveningen: een paradijs voor ouderen.”
Dat punt is uitgewerkt in tien concrete maatregelen, vertelt lijsttrekker en oud-PVV’er Richard de Mos: „Zo zou het openbaar vervoer weer gratis moeten worden voor 65-plussers. Verder zijn we onder meer voor een telefonische ouderenhulplijn en moet de wijkzuster weer terugkomen.”
De Mos heeft ook samenwerking gezocht met de andere ouderenpartijen. „Als je de gevestigde politieke partijen het hoofd wilt bieden, kun je er beter samen tegen ingaan dan als individu. Ik vind het onverstandig dat ze niet met ons mee willen doen. In hun eentje halen ze het niet. OPA Den Haag heeft niet eens een verkiezingsprogramma.” De Mos ziet voor zichzelf wel kansen. „Wij hebben al een zetel in de raad en staan in de peilingen op twee of drie zetels. Bovendien komen we met bekende Haagse lijstduwers.”
Het wordt inderdaad lastig om een zetel te halen, denkt Van der Heiden van OPA. „Er doen negentien partijen mee. Het is moeilijk om daar als nieuweling tussen te komen.” Met één van de 45 zetels zou hij tevreden zijn. „Eén stem kan soms beslissend zijn.”
HOOP-lijsttrekker Martini is optimistischer: „Ik denk dat de ouderenpartijen samen wel vijf zetels kunnen halen. Onze partij moet er daar zeker twee van kunnen halen. Maar ik hoop op vier.”
Jongerenpartij doet niet mee in Den Haag
Aanvankelijk zou er in Den Haag ook een jongerenpartij deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De lijst Den Haag Jong werd echter ongeldig verklaard omdat de partij niet voldoende ondersteuningsverklaringen inleverde, zo maakte burgemeester Van Aartsen eerder deze maand bekend.
De partij had nog meer papierwerk niet goed op orde. Bij een van de kandidaten ontbrak bijvoorbeeld de verklaring om bij verkiezing naar Den Haag te willen verhuizen, een voorwaarde voor deelname aan plaatselijke verkiezingen. Twee andere personen die op de kieslijst stonden, hadden geen kopie van een geldig identiteitsbewijs ingeleverd.
In enkele andere plaatsen doen wel jongerenpartijen mee bij de komende verkiezingen. Zo dingt in Utrecht de partij Student & Starter naar een plaats in de gemeenteraad. In Amsterdam richt de Nieuwe Amsterdamse Toekomst zich op de wensen van studenten en jongeren. Beide partijen hopen op drie zetels.
serie Raad 2014
Dit is de vijfde aflevering in een serie over lokale partijen.