Washington wijst aanbod Noord-Korea van de hand
De Amerikaanse president George Bush heeft het aanbod van Noord-Korea om zijn kernwapenprogramma te bevriezen dinsdag als ontoereikend van de hand gewezen.
„Het doel van de Verenigde Staten is niet een bevriezing van het nucleaire programma. Het doel is de verifieerbare en onomkeerbare ontmanteling van het kernwapenprogramma”, zei Bush op een korte persconferentie na besprekingen met de Chinese premier Wen Jibao, die in Washington op bezoek is.
China probeert nieuw overleg op gang te brengen met Noord-Korea, de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan en Rusland. Een eerste ronde van besprekingen in augustus leverde niet veel op. Deze maand zou een vervolgronde worden gehouden, maar China is er tot nog toe niet in geslaagd een datum af te spreken.
Bush zei dat hij met Wen uitvoerig over Noord-Korea had gesproken. „Wij delen een gemeenschappelijk doel en dat is een kernwapenvrij Koreaanse schiereiland”, zei Bush. Hij zei dat de Verenigde Staten met China en de andere deelnemers aan het overleg proberen een vreedzame oplossing voor de kwestie te vinden.
Noord-Korea verklaarde zich dinsdag bereid zijn nucleaire programma stil te zetten als de Verenigde Staten olie leveren en Noord-Korea schrappen van de lijst van ”schurkenstaten” die het terrorisme steunen. „In geen geval zal de DPRK (Democratische Volksrepubliek Korea, red.) zijn nucleaire activiteiten bevriezen zonder dat daar iets tegenover staat”, zei een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het staatspersbureau KCNA.
In de Verenigde Staten heerst overigens onzekerheid over de vraag in welk stadium het Noord-Koreaanse nucleaire programma is. Pyongyang heeft ondanks alle retoriek daarover nogal tegengestelde signalen afgegeven. De regering-Bush veronderstelt dat het stalinistische regime een of twee kernbommen heeft, maar volgens The Los Angeles Times van dinsdag is die informatie deels gebaseerd op verouderde en ook onvolledige informatie van inlichtingendiensten.
De krant ondervroeg meer dan dertig (voormalige) functionarissen van inlichtingendiensten en diplomaten in Azië, Europa en de VS. Uit die rondvraag is onder meer gebleken dat Washington geen idee heeft van de locatie waar volgens Bush binnenkort uranium wordt verrijkt. Bovendien zou Noord-Korea recent grote technische problemen hebben ondervonden in het kernprogramma.