Antwerpen krijgt ‘echte’ ring
ANTWERPEN (ANP) - De ring rond Antwerpen wordt echt rondgemaakt. De Vlaamse regering, de stad en de haven van Antwerpen hebben vrijdag definitief gekozen om aan de westkant een nieuw traject aan te leggen. Het fileleed waar ook veel Nederlanders op weg naar het zonnige zuiden last van hebben, moet dan tot het verleden behoren.
Op het zogeheten Oosterweeltracé komt wel een tolsysteem. Automobilisten zullen moeten betalen of omrijden via de huidige gratis, maar langere snelweg.
Aan het hele project hangt een prijskaartje van 3,2 miljard euro, dat dus terugverdiend moet worden met de tolheffing.
Over de voltooiing van de Antwerpse ringweg wordt al jaren gesproken. Eerst was het de bedoeling dat er een grote brug zou komen (de Lange Wapper genaamd), maar daar voelde de Antwerpse bevolking niets voor. Er moest dus opnieuw naar de plannen worden gekeken.
Er lagen vrijdag twee trajecten op tafel: het Oosterweeltracé of het iets verder van de stad afliggende en langere Meccanotraject. Het Oosterweeltracé is volgens de regering, de stad en de haven de beste keuze voor de bereikbaarheid van de stad en het havengebied, maar ook voor de verkeersveiligheid en de leefbaarheid. Bovendien zou dit goedkoper zijn.
De reacties zijn verdeeld van „beste oplossing” tot „slechtst denkbare”. Als het project geen verdere (procedurele of juridische) tegenslag meer kent, gaat de eerste spade in 2016 in de grond. Het is de bedoeling dat de eerste auto’s en vrachtwagens in 2022 over het traject gaan rijden.