Protesterende vissers geven vangst weg
Vissers uit Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië delen morgen in Antwerpen 5000 kilo vis uit. De actie is een protest tegen de vangstbeperkingen die eurocommissaris Fischler (Visserij) vorige week heeft voorgesteld.
De vissers vinden de voorstellen zeer slecht. Ze vrezen voor hun werk en voor de gevolgen voor de visverwerkende bedrijven. Twaalf vissersschepen komen voor de actie naar de Scheldekade, aldus de organiserende European Fishing Action Group.
De ministers van Visserij van de vijftien EU-lidstaten bespreken de beoogde vangstbeperkingen vanaf volgende week dinsdag in Brussel. Voorstel is onder meer de toegestane vangsthoeveelheden van schol en tong met respectievelijk 40 en 50 procent te verlagen. De soorten moeten zo de kans krijgen zich te herstellen. Voor de bedreigde kabeljauw zou het al verlaagde quotum in 2004 voortgezet moeten worden, aldus het voorstel.
Donderdag debatteert de Tweede Kamer hierover. Eurocommissaris Fischler maakte vorige week bekend dat er het komend jaar 15 procent minder tong uit de Noordzee mag worden gevist.
Stichting De Noordzee, Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds en de Nederlandse Vereniging van Sportvissersfederaties vinden dat de Nederlandse consument zal moeten wennen aan een iets grotere sliptong. Vergroting van de maaswijdte in de netten is noodzakelijk voor een gezonde visstand in de Noordzee, schreven de organisaties maandag in een brief aan minister Veerman van Landbouw.
Vooral Nederlandse vissers vangen sliptong (ondermaatse zeetong). Zij mogen netten met een maaswijdte van 8 centimeter gebruiken, terwijl 10 centimeter gangbaar is voor de visserij op schol. Door het gebruik van de kleine mazen wordt behalve tong ook onevenredig veel jonge schol gevangen. Die gaat als ongewenste bijvangst weer dood overboord.
Dat heeft ernstige gevolgen gehad voor de scholstand in de Noordzee, is uit onderzoek van biologen gebleken. Hun aantal ligt ver onder wat biologen een veilig niveau noemen. De kabeljauw wordt zelfs met uitsterven bedreigd.