China en Taiwan praten weer na 65 jaar
LEIDEN (ANP). Voor het eerst sinds de scheiding 65 jaar geleden is er dinsdag een formeel politiek overleg tussen China en Taiwan. De Taiwanese minister Wang Yu-chi (Vasteland) zal zijn Chinese ambtgenoot Zhang Zhijun treffen in de Chinese stad Nanjing. Vijf vragen over de kwestie aan professor Frank Pieke, Chinadeskundige aan de Universiteit Leiden.
Waarom zijn China en Taiwan vijanden?
China ziet Taiwan als opstandige provincie en schoot in 1996 nog raketten af op het eiland, die in zee terechtkwamen. Taiwan, met 23 miljoen inwoners, ligt voor de kust van China. In 1895 werd het een Japanse kolonie en sindsdien maakt het geen deel meer uit van China. In 1949 werd de Chinese nationalistische regering van Tsjang Kai-sjek naar Taiwan verdreven door de Communistische Partij van Mao Zedong. China noemt zich sindsdien de Volksrepubliek China en Taiwan is de Republiek China. „Peking streeft naar hereniging. Ook het huidige democratische bewind van Taiwan gaat uit van één China, maar de vraag is wie het dan voor het zeggen krijgt. Het ideaal van de regering in Taipei blijft formeel om heel China weer te verenigen als de oude Republiek China. Peking wil hetzelfde, maar dan als de Volksrepubliek China.”
Zijn er contacten tussen China en Taiwan?
„Ja, die zijn er al lang, maar niet op officieel politiek niveau. Er wonen honderdduizenden Taiwanezen naar volle tevredenheid in China. De levensstandaard en -stijl in Taiwan is te vergelijken met die in westerse landen en ook de Chinese steden komen op dit niveau. Taiwan is een soort Nederland in Oost-Azië: het is stabiel en prettig leven maar veel Taiwanezen vinden het niet erg spannend. China is dat wel en er zijn veel mogelijkheden voor werk, groei en investeringen.” De wederzijdse handel is al jaren fors en steeg in 2013 tot een waarde van 135 miljard euro.
Wat hoopt Peking?
„De strategie van de Chinese regering is om de economische en persoonlijke banden te versterken, zodat Taiwan en de Taiwanezen zelf steeds meer geïntegreerd raken in China. Peking hoopt dat Taiwan uiteindelijk als een rijpe appel in de mand zal vallen.”
Waarom is dit overleg nodig?
„De bijeenkomst is een van de vele stadia in hun diplomatieke spel. Het is bedoeld om de relatie tussen de communistische regering in Peking en de Kuomintang-regering in Taipei open te houden. China is nog altijd bang dat Taiwan zich onafhankelijk gaat verklaren. Peking wil zelf erkend worden als Volksrepubliek China en dan best toestaan dat Taiwan een onafhankelijke regering heeft.”
Wat is te verwachten van het politieke beraad?
„Alleen al het feit dat ze aan tafel zitten om te praten, maakt het tot een succes. Het is goed dat ze een dialoog beginnen, maar het is te vroeg om te zeggen dat er een heel nieuw stadium aanbreekt. Ik zou niet te veel concrete resultaten verwachten.”