Buitenland

Cameron belooft actie in watersnoodgebied

LONDEN (ANP). De Britse premier David Cameron heeft vrijdag een bezoek gebracht aan het door watersnood getroffen Engelse graafschap Somerset. Cameron beloofde dat „alles wat gedaan kan worden, zal worden gedaan”. Ook werd bekend dat Nederlandse deskundigen zondag op uitnodiging van Londen naar Groot-Brittannië gaan om te praten over de aanpak van de wateroverlast

7 February 2014 20:43Gewijzigd op 15 November 2020 08:42
Cameron bezoekt watersnoodgebied. beeld EPA
Cameron bezoekt watersnoodgebied. beeld EPA

Cameron bezocht het poldergebied Somerset Levels in het zuidwesten van Engeland dat al weken onder water staat. Sinds december zijn meer dan 7500 woningen getroffen door het water.

De premier gaf toe dat „er lessen zijn te trekken” uit de huidige situatie. „We zullen gaan baggeren om te verzekeren dat deze rivieren meer water kunnen afvoeren”, aldus Cameron.

Juist op vrijdag moesten mariniers inwoners van het dorp Moorland evacueren nadat het water daar fors was gestegen. De militairen waren al ingezet om zandzakken te leggen tegen het water.

Bewoners van de Somerset Levels zijn des duivels. Ze verwijten de autoriteiten zware nalatigheid. Inwoners riepen voorzitter Lord Smith van het verantwoordelijke Milieuagentschap op ontslag te nemen en eisen excuses.

Rijkswaterstaat liet weten dat een delegatie van Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen (UVW) en het kenniscentrum Deltares met de Britten gaan praten. „In Nederland hebben wij veel ervaring met het beheersen van de waterveiligheid. Graag gaan wij met onze Britse collega’s in gesprek of en hoe wij onze hulp kunnen aanbieden.”

De Britse vraag naar Nederlandse expertise is ook historisch gezien niet vreemd. Somerset Levels was in de 17e eeuw al het werkterrein van de Zeeuwse waterbouwkundige Cornelis Vermuyden.

De situatie in de Somerset Levels is niet helemaal vergelijkbaar met Nederland. Zo is in het zuidwesten van Engeland in 2 maanden de hoeveelheid regen gevallen die normaal in de hele winter valt.

De Engelsen kijken ook anders naar veiligheid. Terwijl Nederland probeert overstromingen te voorkomen met investeringen in hogere, stevige dijken en onderhoud, willen de Britten vooral inwoners snel kunnen evacueren als het misgaat.

De Britse waterproblemen spelen overigens niet alleen in Somerset. Kustplaatsen in andere graafschappen in het zuidwesten van Engeland hadden het deze week zwaar te verduren door overstromingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer