Buitenland

Londen weigert Argentinië excuses

Groot-Brittannië peinst er niet over Argentinië excuses aan te bieden voor de aanwezigheid van kernwapens op sommige Britse oorlogsschepen die in 1982 deelnamen aan de oorlog om de Falkland-archipel.

AP
8 December 2003 10:05Gewijzigd op 14 November 2020 00:47

Dat heeft het ministerie van Defensie in Londen zondag laten weten.

„Wij geloven niet dat wij ons ergens voor hoeven te verontschuldigen”, zei het ministerie naar aanleiding van uitspraken van de Argentijnse president Nestor Kirchner, die weer reageerde op berichten van het ministerie dat sommige Britse schepen nucleaire dieptebommen aan boord hadden toen ze naar de Falklands vertrokken. Volgens het ministerie was er geen sprake van dat de wapens gebruikt zouden worden en is er evenmin een stralingsrisico ontstaan. „Wij hebben aan onze verplichtingen krachtens de relevante verdragen voldaan”, aldus het ministerie.

Het Britse ministerie zei dat de dieptebommen zodra dat kon, en nog voordat de schepen Latijns-Amerikaanse wateren binnenvoeren, werden overgeladen op marineschepen die naar Groot-Brittannië voeren. De Argentijnse minister van Defensie, José Pampuro, zei dat de Britten een groot risico hadden genomen door schepen met kernwapens naar de archipel te laten vertrekken, omdat er mogelijk geen gelegenheid was geweest zich van de wapens te ontdoen. Argentinië ging op 2 april 1982 onverwachts over tot de bezetting van de Falklands of Las Malvinas.

„Voor het conflict werd de beslissing genomen dat de wapens niet gebruikt zouden worden”, aldus het Britse ministerie van Defensie. „Ook werd besloten dat het onaanvaardbaar was om het vertrek 36 uur uit te stellen zodat de wapens in het Verenigd Koninkrijk konden worden gelost. In plaats daarvan werd besloten de wapens op zee van boord te halen zodra daar een veilige gelegenheid voor was.”

Groot-Brittannië wist de eilandengroep na 78 dagen te heroveren en de Argentijnen te verdrijven. De regering in Buenos Aires beloofde nooit weer een poging te ondernemen de eilanden met militaire middelen te veroveren. Argentinië handhaaft echter officieel zijn aanspraken op de eilanden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer