Partij van Poetin wint Russische verkiezingen
Verenigd Rusland heeft zondag zoals verwacht de Russische parlementsverkiezingen gewonnen. Volgens de eerste prognoses na sluiting van de stemlokalen komt de partij, die president Poetin steunt, op zeker 36 tot 37 procent van de stemmen, tegen ruim 23 procent vier jaar geleden.
Grote verrassing was de diepe val van de tweede partij van het land, de communisten. Volgens de prognoses gaat de Communistische Partij terug van ruim 24 procent in 1999 naar 15 tot 13 procent. De prognoses werden bevestigd door de eerste uitslagen uit het verre oosten van Rusland, waar de partij doorgaans erg populair is. Leider Gennadi Zjoeganov veroordeelde de verkiezingen als een „schaamtevolle schijnvertoning".
De communisten worden mogelijk overvleugeld door de liberaal–democratische LDPR van de zogenoemde piaspoliticus Zjirinovski. Volgens de prognoses zou de ultranationalistische LDPR wel eens van bijna 6 naar 12 tot 15 procent van de stemmen kunnen stijgen.
Ook de nieuwe partij Rodina (Vaderlandpartij), die zich van de communisten afsplitste, deed het verrassend goed. De linksnationalistische partij zou met 7 tot 9 procent ook ruim de kiesdrempel van 5 procent halen. Verder komen de liberale partijen SPS en Jabloko volgens de prognoses boven de kiesdrempel.
Naar verwachting heeft circa 60 procent van de 107 miljoen Russische kiezers zijn stem uitgebracht. De uiteindelijk uitslag kan nog lang op zich laten wachten. De helft van de 450 zetels van de Doema wordt vergeven via een districtenstelsel. De uitslag daarvan wordt pas later in de week bekend.
De stembusgang verliep voor zover bekend zonder incidenten, maar werd overschaduwd door de bomaanslag op een trein in het zuiden van het land. Die kostte vrijdag aan zeker 41 mensen het leven. De autoriteiten hadden de veiligheidsmaatregelen rond de stembusgang flink opgeschroefd. Ongeveer 370.000 politieagenten en militairen moesten over de circa 94.000 stemlokalen waken.
De grote voorsprong van Verenigd Rusland is goed nieuws voor Poetin. De partij, die voor een groot deel bestaat uit regeringsfunctionarissen, hoopt samen met sympathiserende kandidaten en partijen (waaronder ook LDPR en de Vaderlandpartij) een tweederde meerderheid te behalen. Op die manier kan de ’partij van de macht’ gemakkelijk wetswijzigingen doorvoeren, inclusief wijzigingen in de grondwet. De verkiezingen worden gezien als een test voor de presidentsverkiezingen van maart waarvoor Poetin favoriet is.
De president begaf zich zondagochtend in alle vroegte naar het stemhokje. Hij werd vergezeld door zijn echtgenote Ljoedmila, die de verzamelde pers toevertrouwde dat de president de halve nacht wakend had doorgebracht, omdat de labrador van het echtpaar puppies kreeg.
Ook Poetins voorganger Jeltsin ging stemmen in gezelschap van zijn echtgenote Naïna. Jeltsin maakte niet openbaar op welke partij hij had gestemd, maar zei dat hij een stem „op de jeugd" had uitgebracht. De oud–president heeft waarschijnlijk gestemd op de SPS, een partij van radicale markthervormers die zich tegen de bureaucratisering keert die Poetin doorvoert.
Doordat Rusland verdeeld is over elf tijdzones, gingen de stembussen in het verre oosten van het land zaterdagavond (Nederlandse tijd) al open. De laatste kiezers konden zondagavond om 19.00 uur (Nederlandse tijd) hun stem uitbrengen in de enclave Kaliningrad.
Van de 23 partijen en blokken die zich voor de verkiezingen hebben ingeschreven, zullen vermoedelijk slechts vijf de kiesdrempel halen. Maar enkele tientallen afgevaardigden van onder meer de Agrariërs en verscheidene nationalistische partijen zullen waarschijnlijk wel zetels in het parlement winnen via directe verkiezingen.
Behalve het parlement werden ook zeven regionale volksvertegenwoordigingen gekozen als ook negen nieuwe gouverneurs. Bovendien waren er burgemeestersverkiezingen in Moskou. Zittend burgemeester Loezjkov geldt daar als grote favoriet.