Opstelling Powell jegens EU-defensie verrast Bot
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, staat „veel positiever dan aanvankelijk gedacht” tegenover een eigen Europese defensiemacht. Dat zei althans de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Bot, na zijn eerste overleg met zijn NAVO-collega’s, donderdag in Brussel.
„Powell ziet ook wel in dat het in het Amerikaanse belang is om een sterke Europese defensie te hebben”, aldus Bot. Voorwaarde is wel dat de solidariteit tussen Europese landen om elkaar bij te staan de solidariteit tussen NAVO-lidstaten niet in de weg staat.
Powell benadrukte donderdag in Brussel verder het Amerikaanse standpunt dat er geen sprake mag zijn van overlapping met de NAVO, zeker als het gaat om het oprichten van een eigen Europese planningseenheid. Over de omvang van zo’n planningseenheid is nog niets bekend. Minister Kamp van Defensie zei eerder dat het om hooguit twintig planners zou moeten gaan.
De EU wil zo snel mogelijk een reservemacht van 60.000 troepen op de been brengen. Daarvan dienen 5000 troepen direct inzetbaar te zijn. Deze troepenmacht moet vooral binnen Europa voor vredeshandhaving zorgen, bijvoorbeeld op de Balkan. Zo kan de Europese defensie de NAVO-operatie in Bosnië overnemen.
Frankrijk, Duitsland en België wilden deze EU-macht ook een eigen hoofdkwartier geven in Tervuren bij Brussel. Onder Britse druk zagen zij daarvan af. De regering-Blair wil ook de planning zo veel mogelijk onderbrengen bij de NAVO, om duplicatie te voorkomen. Nu pleiten de NAVO- en EU-lidstaten Frankrijk, Duitsland en België voor een kleinere planningseenheid.
Vorige week, tijdens overleg in Napels, kondigde de Franse minister van Buitenlandse Zaken, De Villepin, aan dat daarover een akkoord is bereikt met de Britten. Volgens Bot is dat nog lang niet geregeld. „Ik geloof het pas als alles zwart-wit op papier staat.” Volgens Bot hameren alle partijen er inmiddels wel op om duplicatie te voorkomen.
Powell riep de NAVO donderdag op een grotere rol in Irak te gaan spelen. „We roepen de alliantie op om te onderzoeken hoe ze meer kan bijdragen aan de vrede en stabiliteit in Irak, waarvan elke leider heeft toegegeven dat die voor ons allen belangrijk zijn”, zei Powell tegen zijn collega’s uit NAVO-landen. Het was de eerste keer sinds de Amerikaans-Britse inval in Irak dat de Verenigde Staten een beroep doen op hulp van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.