Koortsverlagers stimuleren griep
HAMILTON. Pijnstillers en koortsverlagende middelen zoals paracetamol, acetylsalicylzuur en ibuprofen kunnen bij griep averechts werken. Ze kunnen de ziekte verergeren en het risico op verspreiding van het griepvirus vergroten.
Dat schrijven Canadese onderzoekers verbonden aan de McMaster University in Hamilton in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society. Koortsverlagende middelen zijn volgens hen minder onschuldig dan ze lijken. „Koorts helpt bij het terugdringen van het aantal virusdeeltjes in het lichaam van iemand die griep heeft. Het verlaagt ook het risico op overdracht van het virus naar anderen”, aldus hoofdonderzoeker prof. David Earn in diverse Amerikaanse en Canadese media.
„Koorts is een verdedigingsmechanisme om onszelf en anderen te beschermen. Als de koorts zakt, blijven mensen vaak niet thuis en besmetten zo anderen”, stelt zijn collega prof. David Price. „In adviezen is te lezen dat koortsverlagers onschuldig zijn. Dat moet veranderen.”
De onderzoekers verzamelden gegevens over het gebruik van koortsverlagende middelen bij griep en studies over het effect ervan op het griepvirus en het gedrag van mensen. Met behulp van wiskundige modellen en computersimulaties berekenden ze dat het gebruik van deze medicijnen het aantal besmettingen met 5 procent vergroot.
„Dat lijkt weinig”, aldus wiskundige prof. Ben Bolker tegenover CBC News. „Maar alleen al in de VS krijgen jaarlijks miljoenen mensen griep. Zo’n 40.000 mensen overlijden aan griepgerelateerde aandoeningen. Dan is 5 procent niet zonder betekenis.”