Amnesty International: Harde onderdrukking Egypte duurt voort
LONDEN (ANP). Drie jaar na de ‘25 jaar revolutie’ in Egypte is wijdverbreide onderdrukking nog steeds aan de orde van de dag. De huidige autoriteiten in het Noord-Afrikaanse land maken zich schuldig aan massaal en grof geweld en schending van de mensenrechten en doen ze er alles aan om protesten en kritische geluiden onder de bevolking te onderdrukken.
Dat meldt Amnesty International donderdag in een nieuw, vernietigend rapport over Egypte. De roep om waardigheid en mensenrechten van de bevolking lijkt verder weg dan 3 jaar geleden, ten tijde van het volksprotest tegen dictator Hosni Mubarak, meldt Amnesty.
De mensenrechtenorganisatie onderzocht wat er is gebeurd in de laatste 7 maanden, sinds het leger op 3 juli de gekozen maar omstreden president Mohamed Mursi afzette. Zijn aanhangers van de Moslimbroederschap protesteerden massaal maar werden keihard aangepakt door de veiligheidstroepen. Amnesty trok hierover al eerder aan de bel.
Sinds begin juli zijn volgens Amnesty naar schatting 1400 mensen omgekomen in het geweld, de meesten door ingrijpen van veiligheidstroepen. In augustus kwamen meer dan 500 Mursi-aanhangers om het leven toen hun zit-actie bij de moskee Rabaa al-Adawiya in Caïro werd neergeslagen. Volgens Amnesty is er geen goed onderzoek verricht naar „dit bloedbad van ongekende omvang” en is geen enkel lid van de veiligheidstroepen aangeklaagd voor deze actie.
Amnesty vindt dat de ordediensten verantwoordelijk moeten worden gesteld voor de wandaden die ze begaan. Maar in plaats van ze aan te pakken, geven de autoriteiten hen een mandaat om geweld te gebruiken, aldus Hassiba Hadj Sahraoui, de Amnesty-directeur voor het Midden-Oosten. Opnieuw wordt volgens hem in Egypte hiervoor de bestrijding van terrorisme als excuus gebruikt. Het geweld kan volgens hem alleen gestopt worden als de wet voor iedereen geldt, ongeacht zijn positie.
Volgens Amnesty stelt interim-president Adly Mansour weliswaar vrijheid en democratische rechten in het vooruitzicht, maar blijft het bij woorden.