Buitenland

Ban Ki-moon trekt uitnodiging aan Iran in

Het vredesoverleg over Syrië, dat woensdag in Zwitserland moet beginnen, leek maandag even op losse schroeven te staan. Er barstte een storm van verontwaardiging los nadat bekend was geworden dat secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties op het laatste moment ook Iran daarvoor had uitgenodigd. Maandagavond (onze tijd) trok de Zuid-Koreaan de uitnodiging weer in.

ANP
20 January 2014 15:05Gewijzigd op 15 November 2020 08:18
Een man maakt de zaal in Montreux gereed waar het vredesoverleg over Syrië zal plaatsvinden. Foto AFP
Een man maakt de zaal in Montreux gereed waar het vredesoverleg over Syrië zal plaatsvinden. Foto AFP

De uitnodiging aan Iran leidde tot hevig verzet bij de Syrische oppositie en de Verenigde Staten. Iran is een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad. Het Westen wilde Teheran er alleen bij hebben als het een belangrijk doel onderschrijft dat in 2012 in Genève is afgesproken: er moet een overgangsbestuur komen in Damascus.

Ban had begrepen dat Iran zich achter die afspraak schaart. Maar nadat de uitnodiging was uitgesproken, liet Teheran weten dat het geen voorwaarden vooraf accepteert. Dit leidde maandag tot „intense en spoedeisende discussies”, aldus de Zuid-Koreaan.

Niet alleen de VS, maar ook Saudi-Arabië en de Syrische oppositie reageerden boos op de uitnodiging aan Iran. De belangrijke oppositiegroepering Syrische Nationale Coalitie dreigde weg te blijven. De Syrische Nationale Coalitie in ballingschap, met het hoofdkwartier in Turkije, had zaterdag nog bekendgemaakt het vredesoverleg in het Zwitserse Montreux en Genève bij te wonen. Dat is maandagavond bevestigd nadat Ban de uitnodiging aan Teheran had ingetrokken.

Ban toonde zich „diep teleurgesteld” dat Teheran weigert zich achter de afspraak te scharen dat er in Genève overeenstemming moet worden bereikt over een overgangsregering. Ban blijft er bij Iran op aandringen dat het zich aansluit bij deze afspraak die in 2012 is gemaakt.

Maandag bleek weer eens dat sommige tegenstellingen onoverbrugbaar kunnen zijn, zelfs als een conferentie met alle relevante deelnemers tot stand komt. Assad sloot in een interview met het Franse persbureau AFP uit dat leden van de Syrische Nationale Coalitie een ministerspost kunnen bezetten in een volgende regering. Volgens hem is dit „totaal onrealistisch”. De coalitie op haar beurt heeft herhaaldelijk verklaard dat vooral Assad geen rol meer mag spelen in een overgangsregering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer